Чутовен успех в историческа за Лудогорец вечер в Айндховен (ВИДЕО И СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА/AP

19.09.2013г. ще остане в българската футболна история като една от най-паметните, след като родният шампион Лудогорец изигра един невероятен мач и стигна до исторически успех с 2:0 над ПСВ Айндховен, и то в крепостта на холандския гранд "Филипс Стейдиъм".

 

В двубой, в който "орлите" бяха по-добрият отбор, Безяк наказа грешка на вратаря и отбраната и с точен удар от 30 метра даде аванс на своите в 59'. Вторият гол падна 15 минути преди края, след като Вържил Мисиджан уцели греда, но после си взе топката и с ляв крак простреля Зоет.

 

Брилянтният успех изуми целият свят, след като ПСВ беше считан за абсолютен фаворит както в срещата, така и за първото място в група "B", но това няма да е толкова лесна задача с оглед на показаното от възпитаниците на Стойчо Стоев.

 

Това е и първият български тим, който изобщо вкарва гол на Айндховен, като в далечното минало ПСВ се е справил със Спартак Пловдив и Черно море. Лудогорец пък показа на света, че българският футбол определено е във възход, а освен това и оглави класирането в групата.

 

Треньорът Стойчо Стоев заложи на няколко изненади в своя състав, като Дани Абало и Ешпиньо фигурираха в стартовия лист на местата на Иван Стоянов и Христо Златински. Мисиджан също бе сред титулярите, а контузеният Минев беше заменен от Шоко. ПСВ излезе с почти всички свои звезди, като на пейката бяха само Схаарс и Парк. Вижте съставите на двата отбора тук!

 

 

Още в първата минута гостите стигнаха до отлично положение, след като Мисиджан проби отляво и центрира, вратарят изби в краката на Марселиньо, но от 8 метра бразилецът не намери целта. ПСВ напусна своята половина чак в 5', но не последва нищо интересно пред вратата на Стоянов.

 

Постепенно холандският гранд установи контрол, но продължи да се справя трудно с пресата на "зелените". В 12' пък Абало направи отличен пробив през центъра и комбинира с Марселиньо, който прати топката отново в аут.

 

В 18' дойде първото опасно положение пред Стоянов, като след пряк свободен удар той излезе да боксира, а Матавз засече топката. Ударът беше слаб и Барт изби от голлинията. Последва затишие пред двете врати, като Мисиджан опита на два пъти късмета си, но безуспешно.

 

 

В заключителните минути на частта ПСВ натисна и отправи няколко силни удара, но отново най-чистото положение беше за Лудогорец - Мисиджан получи от Марселиньо при контраатака и намери Ешпиньо, който обаче беше блокиран и не успя да нанесе силен удар. Стоянов пък спаси удар на Депай в 43'.

 

В края на полувремето пък прекрасна атака завърши с центриране в наказателното поле, а вратарят успя да избие в корнер след леко отклонена топка от Безяк - 0:0 на полувремето.

 

На старта на втората част Депай направи отличен пробив и намери Матавз на отлична позиция, но нападателят стреля над вратата - късмет за родния шампион. В 50' пък Абало и Ешпиньо комбинираха брилянтно и испанецът остана сам срещу Зоет, но вратарят спаси своите. Влади Стоянов също показа умения при центрирания на Депай и мощен удар на Махер.

 

 

В 59' дойде и най-щастливият момент за вечерта - при страхотна контраатака Зоет излезе напред, за да изчисти топката, но тя кацна в краката на Безяк, който с точен удар от 30 метра направи 0:1 за българския шампион.

 

Това наложи влизането в игра на Парк, който още в 64' центрира отлично към Матавз, който обаче с глава стреля в аут. Лудогорец отговори с бърза атака и пробив на Марселиньо, който стреля много неточно.

 

В 75' пък понеслият се в атака ПСВ забрави за защитата - Безяк получи пред наказателното поле и пробв ада шутира. Топката рикошира и се озова в Мисиджан, който залъга защитних и уцели гредата. След това обаче бързо стигна до топката и успя с левия крак да вкара за 0:2 - невероятен развой.

 

 

Малко по-късно Схаарс имаше отличен шанс да отбележи гол, но Влади Стоянов със сетни усилия успя да парира удара с дясната ръка и изби в корнер. Златински и Александров пък влязоха на терена, за да внесат свежест в халфовата линия в оставащите 10 минути. Именно вторият можеше да отбележи с изненадващ удар отдалеч, но вратарят внимаваше и изби.

 

До края на срещата Влади Стоянов и Мантула се намесиха решително в няколко ситуации, а шампионите дори пропуснаха да покачат своя аванс. ПСВ пък така и не намери начин да преодолее защитата пред себе си и българите спечелиха историческата победа!