Класически Левски с единия крак на 1/8-финалите

снимка: БТА

Отборът на Левски направи уверена крачка към ⅛-финалите на турнира за Купата на България, след като днес "сините" спечелиха с 3:0 първия си двубой с Пирин (Разлог) на ст. "Георги Аспарухов" в столицата.


Кристовао Рамос, Жоао Силва и Христо Йовов бяха точни за домакините, които пропуснаха и още няколко възможности да направят успеха си още по-убедителен. Едва ли обаче някой се съмнява, че при този резултат "сините" ще имат каквито и да е проблеми на реванша в края на следващия месец.


Наставникът на "сините" Илиан Илиев остави Пламен Илиев, Дъстли Мюлдер, Христо Йовов и Базил Де Карвальо на резервната скамейка, давайки шанс на някои от футболистите, появяващи се по-рядко в игра.


Ивайло Василев застана на вратата на домакините, докато пред него в защита действаха Александър Башлиев, Ромейн Ели, Даниел Димов и Орлин Старокин. Владимир Гаджев, младият Радослав Цонев и Марсиньо стартираха в средата на терена, докато португалският таран Жоао Силва оглави атаката. В негова помощ на фланговете действаха Симеон Райков и Кристовао Рамос.


Макар и донякъде изненадващо, гостите от Пирин създадоха първата по-опасна възможност в срещата. В 15' Георги Фикийн стреля по диагонала, но топката мина встрани от вратата.

 

Последваха няколко атаки на "сините", но футболистите на Илиан Илиев трудно достигаха до шансове за попадение. Такова все пак падна в 29', когато един от двамата португалци на терена откри резултата. Кристовао Рамос изправи трибуните на крака, посрещайки с красиво воле центриране на Александър Башлиев. Топката се оплете в мрежата, а домакините дръпнаха с 1:0 в резултата.

 

Минути по-късно шанс се откри и пред Жоао Силва, който обаче бе неточен с глава. До почивката Левски на няколко пъти опита да удвои, но без успех.


Още в началото на втората част Левски се хвърли в търсене на втори гол, като много активни бяха двамата сънародници Кристовао Рамос и Жоао Силва. В 57' усилията на "сините" дадоха резултат, а вторият си гол с екипа на Левски реализира Жоао Силва. Попадението бе изцяло "португалско", след като Силва засече центриране на Рамос и с глава преодоля Аршинков за 2:0.


До 70' Илиан Илиев извърши две промени в своя стартов състав, като на терена се появиха Нуно Пинто и Христо Йовов, които замениха съответно Радослав Цонев и Владимир Гаджев.


Между 76' и 78' домакините на два пъти бяха близо и до трети гол. Първо Атанас Аршинков отрази чудесно изстрел от малък ъгъл на Симеон Райков, а две минути по-късно удар от близка дистанция на Жоао Силва бе блокиран от бранител на Пирин.

 

Прошка обаче нямаше в 79', когато Христо Йовов направи резултата класически. Най-опитният в тима на Левски засече с глава центриране на Симеон Райков и отбеляза за 3:0.


По това време Илиан Илиев извърши и последната си смяна в двубоя, като Кристовао Рамос отстъпи мястото си на Илиян Йорданов.


И в следващите минути Левски продължи да атакува, търсейки и четвърто попадение. В 83' току-що влезлият Илиян Йорданов направи страхотен пропуск, след като зоната на малкия пеналт не съумя да преодолее Аршинков. Минута по-късно първо класно спасяване направи и стражът на "сините" Ивайло Василев, който не позволи на Шумантов да отбележи след грешка на Башлиев.