Реалният шанс на България за бараж

снимка: Булфото

Българският национален отбор по футбол все още има шанс да се класира за баражите за участие на Мондиал 2014, въпреки че това изглеждаше немислимо след загубата от Армения в скандален двубой, в който "лъвовете" завършиха с човек по-малко.

 

След изчисленията, които нашият екип успя да направи, реалният шанс за България идва от развитието на група "Е". Именно там развоят на двубоите изглежда най-реален за това "лъвовете" да получат златния си шанс.

 

В тази група са отборите на Швейцария, Исландия, Словения, Норвегия, Албания и Кипър. Швейцария вече се класира на първото място, а Исландия и Словения ще спорят за втората позиция, като първият тим има 16 точки, а втория - 15.

 

Норвегия е 4-а в момента с актив от 11 точки и приема Исландия у дома, като тук победата за домакините е абсолютно задължителна. В същото време Швейцария трябва да удържи в Базел тима до равенство, като 0:0 е оптималният вариант.

 

При това развитие Словения ще се класира на второ място в групата и ще има същият актив от 10 точки, какъвто ще има и България при победа над Чехия. Исландия, ако остане със 16 точки и запази втората си позиция при загуба на Словения, то България отпада от сметките, тъй като исландците ще имат 13 точки след изваждането на точковия актив от срещите с последния класиран в групата (съотвенто Кипър).

 

Тук вече идва ролята на головата разлика, като тази на Словения е по-добра - +1 при равен срещу Швейцария, а България е -1 преди двубоя с Чехия. Това автоматично означава, че България трябва да спечели срещата с 3:0, 4:1 или резултат от 5:3, за да се надява на класиране за баражите.

 

Съществува и втори вариант, който обаче е в сферата на абсурда. Той идва от група "D", като Холандия трябва да бие като гост Турция, Румъния да загуби като домакин на Естония, а в същото време Унгария не трябва да бие Андора, и то у дома. Сами се досещате, че това е 99.99% невъзможно.

 

Sporta.bg ще следи развоя и в трите групи, за да ви направи свидетели на всичко интересно, което се случва с отборите, от които зависи класирането на България.