България излиза срещу Италия, за да докаже, че има място на Мондиал 2014

галерия:

снимка: Булфото

Тази вечер от 21:45 националните отбори на България и Италия се изправят един срещу друг в един от най-важните си мачове по пътя за Мондиал 2014.

 

Италия е безспорен фаворит както в срещата, така и за класиране на шампионата на планетата догодина в Рио. "Лъвовете" обаче се представят много добре от началото на квалификациите и добър резултат над Италия ще затвърди това.

 

Италианците водят в класирането на нашата група с актив от 14 точки, втори е именно съставът на България с 10 пункта на своята сметка. Четири победи и две равенства са постигнали "адзурите", балансът на нашите е огледален - две победи и четири равенства.

 

Победа насред "Ренцо Барбера" изглежда трудно постижима за състава на Любо Пенев, но мачът с Италия е именно от срещите, за които се казва, че няма какво да се губи.

 

Победата ще доближи "лъвовете" на точка от Италия и предвид предстоящата програма, ще ги върне с пълна сила дори в борбата за първото място. Равенството срещу финалиста на Евро 2012 също ще се възприеме като успех.

 

Поражението пък в никакъв случай няма да е фатално. Истина е, че двубоят с Малта се явява много по-важен, тъй като там трите точки са задължителни.

 

Доброто представяне срещу Италия обаче може да донесе не само точков актив, а и допълнително самочувствие и увереност на момчетата на Любо Пенев преди изключително важните срещи с Малта, Чехия и Армения. Допълнителен стимул за българите може да бъде и днешният празник, а най-добрият подарък за родните фенове ще бъде точка или три срещу Италия.

 

 

Оптимизъм дава и добрия баланс като гост на отбора, откакто е воден от Любослав Пенев. Загубата от Македония миналия месец беше първото поражение на България като гост при настоящия национален селекционер. Победите и равенствата са по три, а два от успехите бяха срещу много силни съперници - Холандия и Япония. Третия победен бе тимът на Казахстан. Не трябва да забравяме, че българите бяха смятани за пълен аутсайдер и преди първия мач миналата есен, но изненадаха неприятно италианците с 2:2 в София.

 

Пенев няма проблеми с контузени играчи. Извън съставът остана Георги Миланов заради наказание. Той доскоро обаче бе контузен и още не е в оптимална форма, тъй като има малко записани минути с новия си клуб - ЦСКА Москва.

 

 

На вратата Пенев ще избира между традиционния титуляр Николай Михайлов и стражът на Лудогорец Владислав Стоянов. Ники Михайлов също имаше травма, а напоследък има малко игрови минути - в новия си клуб Верона е пазил само 45 минути в контрола, но изглежда първи избор за Пенев. И двамата играха по едно полувреме срещу Македония.

 

В защита се очкава да започнат близнаците Миневи на двата фланга. В центъра пък ще си партнират Иван Иванов и Николай Бодуров. В средата на терена ще бъдат Владимир Гаджев, Светослав Дяков и Христо Златински. Очаква се на върха на атаката да бъде Александър Тонев, подкрепян от Ивелин Попов и Станислав Манолев.

 

 

Наставникът на Италия Чезаре Прандели не може да разчита на някои основни състезатели заради контузии и наказания. Така извън състава на "адзурите" останаха Марио Балотели, Рикардо Монтоливо, Пабло Освалдо, Клаудио Маркизио, Андреа Бардзали и Алесио Черчи.

 

В тяхно отсъствие по всяка вероятност специалистът ще заложи на Джанлуиджи Буфон на вратата и пред него в защита - Игнацио Абате, Леонардо Бонучи, Джорджо Киелини и Лука Антонели. В центъра на терена ще бъдат Андреа Пирло, Даниелие де Роси и Тиаго Мота, който се завърна след продължително отсъствие от националния тим. На върха на атаката ще играе Алберто Джилардино, а зад него Антонио Кандрева и Емануеле Джакерини.

 

България изненада с равенството 2:2 срещу Италия в София през миналата есен. Дали и довечера "лъвовете" могат да ударят нов шамар на своя съперник - ще разберем малко преди полунощ.

 

Вероятни състави:

 

Италия

 

Титуляри: Джанлуиджи Буфон, Игнацио Абате, Лука Антонели, Леонардо Бонучи, Джорджо Киелини, Тиаго Мота, Даниеле Де Роси, Андреа Пирло, Антонио Кандрева, Емануеле Джакерини, Алберто Джилардино

 

Резерви: Федерико Маркети, Кристиян Маджо, Давиде Астори, Анджело Огбона, Андреа Ранокиа, Алберто Акуилани, Алесио Черчи, Алесандро Диаманти, Алесандро Флоренци, Марко Верати, Стефан Ел Шаарави, Маноло Габиадини

 

България

 

Титуляри: Николай Михайлов, Йордан Минев, Иван Иванов, Николай Бодуров, Веселин Минев, Светослав Дяков, Владимир Гаджев, Христо Златински, Станислав Манолев, Ивелин Попов, Александър Тонев

 

Резерви: Владислав Стоянов, Петър Занев, Радослав Димитров, Йордан Христов, Илия Миланов, Александър Александров, Спас Делев, Димитър Рангелов, Тодор Неделев, Георги Илиев, Венцислав Христов, Емил Гъргоров