Десет от "лъвовете" на Любо Пенев изковаха точка срещу Дания (ГАЛЕРИЯ)

галерия:

снимка: БТА

Отборите на България и Дания завършиха наравно 1:1 в световна квалификация от група B на националния стадион "Васил Левски", като повече от час родният представителен тим игра с десет души на терена.


Димитър Рангелов откри резултата след само 7 минути игра, когато таранът на Люцерн изпревари вратаря Андерсен и с глава насочи топката зад голлинията. В 27' Иван Бандаловски остави България с човек по-малко, влизайки опасно с двата крака срещу Кристиян Ериксен, а малко преди почивката Никлас Бендтнер отбеляза за 1:1.


По този начин "трикольорите" разполагат с вече 5 точки от три изиграни срещи в група B, докато Дания записа второ равенство от два мача до момента. Така България излиза на втора позиция в групата с точка, но и мач повече от състава на Чехия, който разполага с 4 пункта. Във вторник гостуваме именно на чехите, които днес почиваха. Лидер със 7 точки от три мача е отборът на Италия, който днес спечели с 3:1 визитата си на Армения.


Николай Михайлов отново застана на вратата на "лъвовете", докато Йордан Минев и Иван Бандаловски заеха позиции на двата фланга. Вече утвърдената двойка Иван Иванов - Николай Бодуров стартира в сърцето на защитата. Опитният халф на Черно море Георги Илиев зае мястото на наказания Светослав Дяков в халфовата линия, заставайки рамо до рамо с Владимир Гаджев.

 

Малко пред тях трябваше да действа младият Георги Миланов, докато капитанът Ивелин Попов и Станислав Манолев застанаха на фланговете. Атаката на България бе водена от нападателя на Люцерн Димитър Рангелов, който се пребори с конкуренцията на Валери Божинов и Илиян Мицански.


Таранът на Ювентус Никлас Бендтнер оглави атаката на "червения динамит", като зад него оперираше талантливият халф на Аякс Кристиян Ериксен. Ветеранът Денис Ромедал отново бе сред избраниците на Мортен Олсен, а с капитанската лента бе защитникът на Ливърпул Даниел Агер.

 

Още в 3' българите направиха първи опит да застрашат пазената от Андерсен врата, но опасно центриране към Димитър Рангелов бе избито в корнер. Малко по-късно обаче "лъвовете" повториха упражнението, като този път нападателят на Люцерн се оказа на точното място. В 7' Иван Бандаловски центрира топката в наказателното поле на Дания, където Рангелов изпревари датския вратар и с глава насочи топката към мрежата, вдигайки трибуните на крака - 1:0.


Дори и след отбелязването на гола, българският отбор продължи да бъде активен в предни позиции. "Лъвовете" не заложиха на глуха защита, ами напротив - продължиха да притискат датчаните с настъпателни действия в атака. Постепенно обаче "червения динамит" започна да установява контрол върху топката, като все по-често игровите действия се развиваха в половината на България. За наш късмет, футболистите на Мортен Олсен не демонстрираха сериозна креативност в атака, като опасните ситуации пред Николай Михайлов липсваха.


В 27' се стигна до кошмарен и крайно неприятен за българския отбор момент, когато изгонен с директен червен картон бе Иван Бандаловски. Защитникът на ЦСКА влезе грубо с двата крака срещу Кристиян Ериксен, за което и светкавично бе отстранен от френския рефер Тони Шапрон.

 

Минути по-късно бяха извършени и първи промени в двата състава. Официален дебют с фланелката на България записа защитникът на Литекс Илия Миланов, който замени Георги Илиев. Поглед към трите точки отправи и Мортен Олсен, който извади Кристенсен за сметка на Корнелиус.


Натискът и численото предимство на датчаните дадоха резултат пет минути преди почивката, когато европейският шампион от 1992 възстанови равенството на националния стадион. Крон-Дели центрира отляво, а българската защита позволи на Никлас Бендтнер да остане напълно непокрит в наказателното поле на "трикольорите". Таранът на Ювентус засече топката и от непосредствена близост не остави шансове на Николай Михайлов - 1:1. Така без да блести особено в атака, датският тим съумя да върне инкасираното в началото попадение.


На почивката двамата селекционери не извършиха промени в своите състави, като играта бе подновена. Българският тим стартира активно, а още в началните минути "лъвовете" получиха правото да изпълнят статично положение пред Андерсен. Датският тим обаче неутрализира опасността. Минута по-късно Корнелиус съумя да стреля с глава, но Николай Михайлов улови кълбото. В 51' "червения динамит" бе близо до втори гол, след като удар на Кристиян Ериксен мина малко над напречната греда.

 

В 61' Любослав Пенев извърши втората си смяна в сблъсъка, като селекционерът на "лъвовете" потърси повече свежест и бързина в предни позиции. Поизмореният Димитър Рангелов бе изваден от игра, като на негово място влезе крилото на Лех (Познан) Александър Тонев. Малко след това трибуните на "Васил Левски" изтръпнаха, след като Корнелиус се устреми към топката, но бе навременно блокиран от дебютанта Илия Миланов.


В тези минути датският състав започна да затяга обръча около българската врата, като все по-рядко "трикольорите" успяваха да атакуват пазената от Андерсен врата. Стратегията на България се основаваше върху контраатаката, но подобни действия в половината на Дания почти липсваха.


Петнадесет минути преди края България имаше две добри възможности за втори гол. Първо Андерсен се намеси при опасен изстрел с глава на Бодуров, а секунди по-късно резервата Сашо Тонев стреля опасно в аут. Минути след това се стигна и до инфарктна ситуация пред вратата на България, която завърши с фантастично спасяване на Николай Михайлов. Кристиян Ериксен стреля много силно от близка дистанция, но с върха на пръстите стражът на Твенте отрази в корнер.


В 85' капитанът на България Ивелин Попов напусна терена, като на негово място в игра влезе завърналият се в отбора Валери Божинов.

 

До края на двубоя Дания хвърли всички сили в атака, преследвайки пълния комплект от три точки, но българската защита издържа на предизвикателството. Така воденият от Любослав Пенев тим продължава без загуба в квалификациите за Мондиал 2014, печелейки ценна точка при тежки и трудни обстоятелства срещу гостуващите скандинавци.