Фронтален сблъсък: Забравете за всякаква логика в дербито на "Сан Сиро"

снимка: БТА

Sporta.bg има удоволствието да ви представи своята най-нова рубрика, носеща заглавието "Фронтален сблъсък". В нея двама от нашите редактори ще защитават различни позиции по актуални за деня въпроси, включително отминали и предстоящи събития. Искрено се надяваме, че дискутиращите няма да приемат заглавието буквално, което би обърнало офиса ни с главата надолу, но ако и това се случи, то вече имаме медицински екипи в готовност.

 

Първата ни тема за дебат бе предстоящото "Ел Класико" между отборите на Барселона и Реал Мадрид, като битката на "Камп Ноу" обсъдиха Константин Симидчийски и Иво Вецев.

 

Вижте доводите на Константин, който е на мнение, че Барселона ще триумфира над архисъперника си.

 

Вижте аргументите на Иво, за когото е ясно, че Реал няма как да не повтори успеха си от миналия сезон на „Камп Ноу".

 

Сега ще се насочим към другото голямо дерби за Малката Мадона - между Милан и Интер, които не започнаха сезона в Италия по мечтания начин. „Нерадзурите" засега се представят с една идея по-добре в кампанията си и именно заради това Даниел Любомиров смята, че ще надвият градския си опонент. Иво, който вчера изложи аргументите си за Реал Мадрид, реши, че иска да наложи своето мнение и за "дербито на малката Мадона" - той застава твърдо зад "росонерите" и сега може да видите защо.


1. Кой ще победи?

 

Противно на всякаква логика, очаквания и анализи на срещата между Милан и Интер, аз вярвам, че "росонерите" ще си върнат поразклатения статут на гранд именно в срещата срещу градския си съперник.

 

Довечера на "Сан Сиро" се изправят 12-ия и 3-ия в Серия А, като разликата между грандовете от Милано е 5 точки. Възпитаниците на Масимилиано Алегри имат едва две победи, и то срещу Каляри и Болоня. В Шампионската лига положението също не е розово що се отнася до играта, но отборът все пак има 4 точки.

 

Интер пък понабра скорост и влиза със самочувствие в двубоя на "Сан Сиро". "Нерадзурите" записаха два поредни успеха, а и двете загуби на тима са като домакин. Символично или не, но Милито и компания са гости в тази среща, а през сезона Интер няма загубена точка като гост.

 

Ако гледаме статистиката и следваме логиката, Интер би трябвало да спечели. Но това няма да стане - тази вечер малко преди полунощ Милан ще има 10 точки в класирането след победа в „дербито на малката Мадона".

 

2. Важен фактор - липсата на Уесли Снайдер

 

Халфовата линия на Интер понесе тежка загуба с контузията на Снайдер, но прекрасната игра напоследък на Коутиньо накара всички да забравят за тежката липса на холандския архитект.

 

Тя обаче е факт, а в днешното дерби неговото отсъствие ще е може би най-големият фактор. Бразилският плеймейкър безспорно е много голям талант, но той няма да се справи с напрежението да диктува темпото на игра в лагера на "нерадзурите".

 

Уесли Снайдер е играл в много дербита, и то не само в Италия. Неговото присъствие на терена на "Сан Сиро" щеше да е от голяма полза за Интер, но сега „росонерите" имат голямо преимущество.

 

Коутиньо ще прегори в срещата и очаквам да чуем името му в началото на срещата, както и в момента, в който Страмачони го смени. Бразилецът няма да успее да замести Снайдер и това ще е един от ключовите фактори за победата на Милан.

 

3. Важен фактор - триото в нападение Боатенг-Ел Шараауи-Пацини

 

Без съмнение играчът на сезона за Милан до момента се казва Стефал Ел Шараауи или, както го познава и целият свят, Малкия фараон. Това момче има 6 мача и 4 гола за своя тим от началото на сезона в Италия, а в Шампионската лига отбеляза гол шедьовър срещу Зенит.

 

Малкия фараон се представя толкова добре, като се обмисля идеята той да бъде повикан скоро и в националния отбор. Шараауи впечатлява с техника и футболен интелект, а ударът му е смъртоносен за всеки вратар. Очаквам да отбележи на Интер, а може би и повече от веднъж.

 

Кевин Принс Боатенг пък не се забелязва особено през тази година, но той обича големите мачове. Ганаецът често бележи в дерби мачове, въпреки че през миналата година блесна с голове само срещу Барселона и Арсенал в Шампионската лига, но неговата роля не е да бележи. Той е най-креативният футболист в състава на Масимилиано Алегри, като именно неговата класа ще е от решаващо значение. Ако той се разиграе срещу солидната защитна формация на Интер, победата за „росонерите" е сигурна.

 

Джампаоло Пацини пък започна вихрено кариерата си в Милан - с хеттрик при победата Болоня. Оттогава обаче той се позагуби, докато неговата "размяна" Антонио Касано блести все повече с екипа на "нерадзурите". Именно това трябва да амбицира Лудия - той трябва да докаже на бившия си отбор, че е допуснал грешка с неговия трансфер.

 


4. Важен фактор - формата на Абиати

 

Стефан Ал Шараауи може да е най-интересният играч на „росонерите", но Кристиан Абиати е другият герой за Милан през този сезон. Като нищо Милан можеше да няма и точка в Шампионска лига и да е в зоната на изпадащите в Серия А, но вратарят блести във всеки мач под рамката на вратата и парира удар след удар на противникови футболисти.

 

Очаквам той да продължи с добрите си изяви и довечера, като стратегията на Интер предполага, че няма да има толкова положения пред него. „Нерадзурите" разчитат на контраатаки, като ефективността до момента им е убийствена, но е крайно време тази стратегия да покаже дефект, след като поред Киево и Фиорентина не успяха да накажат Интер за слабостите му в защита, най-вече заради Ханданович.

 

Положения за „нерадзурите" ще има, но Абиати отново ще е основният фактор в дефанзивен план. Бонера и Сапата най-вероятно ще са титуляри, като синхрон между двамата все още липсва, но и двамата се чувстват все по-сигурни, знаейки че Абиати е зад гърба им.

 

5. Важен фактор - този мач определя сезона на "росонерите"

 

Без да се подценява ситуацията в противниковия отбор, този двубой ще определи сезона на Милан. "Росонерите" са на кръстопът и трябва да се тръгне в определена посока. Победа в дербито с Интер връща 7-кратния европейски клубен шампион сред топ отборите в Италия. Самочувствието ще се завърне сред възпитаниците на Масимилиано Алегри и отборът ще започне да печели своите срещи или поне по-голямата част от тях.

 

Ако загуби, Милан остава със 7 точки от 7 изиграни срещи и ще е далеч зад обичайните си съперници Ювентус и Интер. Напрежението ще стане още по-голямо, а столът на Алегри ще се разклати още повече. Ситуацията може да се окаже подобна на тази в Интер през миналата година, когато се изредиха 3-а треньор, а „нерадзурите" изхвърчаха от Шампионската лига и сега се бори в Лига Европа.

 

Дербито е определящо за Милан и един от най-популярните отбори в света не може да си позволи да загуби тази среща. Победата е задължителна и смятам, че „росонерите" имат нужните качества да изненадат своя градски съперник - противно на статистиката, противно на традицията, противно на логиката.