Робин ван Перси сложи корона номер 20 на главата на Юнайтед (ВИДЕО И СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА

Англия има своя нов шампион и той се казва Манчестър Юнайтед. Тази вечер "червените" дяволи се наложиха с категоричното 3:0 над Астън Вила на "Олд Трафорд" пред погледа на Стилиян Петров и триумфира с 20-та титла в своята витрина.

 

Човекът, който сложи короната на главата на Юнайтед, бе новата звезда на тима - Робин ван Перси, реализирайки хеттрик в мрежата на Брад Гузан. Холандецът безспорно бе най-добрият играч на сър Алекс Фъргюсън през този сезон и с 25-те си попадения имаше основен принос за трофея.

 

Мачестър Юнайтед триумфира четири кръга преди края на сезона в Премиършип, а заслуга за това имаше и градският съперник и досегашен шампион - Манчестър Сити, който през уикенда допусна обрат и поражение от Тотнъм с 1:3. Така преднината на Юнайтед на върха вече е цели 16 точки и няма как да бъде стопена от преследвачите.

 

На "Олд Трафорд" тази вечер домакините безспорно бяха по-добрият тим, особено през първата част, когато паднаха и трите попадения и заслужено се поздравиха като шампиони след едногодишна пауза.

 

От самото начало на срещата футболистите на сър Алекс Фъргюсън показаха, че са излезли на "Олд Трафорд", за да подпечатат официално шампионската си титла през този сезон.

 

За тези, които се съмняваха, че това може да стане тази вечер, опровержението дойде още във втората минута на срещата. Рууни изпрати една топка от центъра към Антонио Валенсия вдясно. Последва центриране на Рафаел в наказателното поле, където Райън Гигс свали кълбото към Робин ван Перси успоредно на голлинията и за холандеца остана само да разпечата врата на Брад Гузан за 1:0.

 

 

Смазващият натиск на "червените дяволи" продължи и минута по-късно Ван Перси можеше да удвои, а в 10-та минута Рафаел нацели и левия страничен стълб на вратата на "виланите".

 

Така дойде 13-та минута, която се оказа фатална за амбициите на Астън Вила да спрат шампионския устрем на Юнайтед. В прегръдките на своите съотборници отново се оказа холандския национал, който направи резултата 2:0, а попадението му бе изключително красиво. Уейн Рууни отправи страхотен извеждащ пас към Ван Перси от половината на Юнайтед. При подаването останаха съмнения за засада, но флагът на страничния рефер остана ниско долу. Топката падна точно на крака на нападателя, който на метър пред наказателното поле буквално разстреля стража на Вила от воле.

 

 

Вторият гол на домакините окончателно реши съдбата на титлата в Англия, а до края на срещата оставаха повече от 75 минути. Въпреки солидния си аванс "червените дяволи" не спряха да атакуват и в 33-та минута Робин ван Перси затвърди страхотния си сезон с хеттрик в срещата. Неостаряващият Райън Гигс поде контраатака след грешка на Матю Лоутън, напредна и влезе в наказателното поле, където намери холандския си съотборник. Ван Перси преодоля отбраната и стража на съперника и заби топката за трети път в мрежата му.

 

Това беше 25-тото попадение на бившия капитан на Арсенал, с което той излезе начело на голмайсторите в Премиършип. Трябва обаче да се отбележи, че и при паса на уелсеца към голмайстора на новите шампиони останаха сериозни съмнения за засада.

 

 

През втората част домакините се отпуснаха, предвкусвайки шампионското шампанско и дадоха на своя съперник възможност да погледнат по-сериозно към вратата на Давид де Хеа. В 49-та минута Ван Перси изчисти удар с глава на Андреас Вайман, а четири минути по-късно стражът на Юнайтед се намеси добре след шут на Кристиан Бентеке. В 74-та минута не лошо положение се откри пред резервата Карим Ел-Ахмади, който стреля мощно от дистанция, но Де Хеа отново опази мрежата си суха.

 

Въпреки опитите на гостите да отблежат поне почетен гол, защитата на "червените дяволи" дестваше концентрирано и не допусна попадение. Напротив в 77-та минута Шинджи Кагава бе много близо до това да направи разгрома на Астън Вила пълен, след като получи чудесен пас от Антонио Валенсия в наказателното поле, но сам срещу Брад Гузан от отлична позиция стреля над вратата.

 

Това обаче не помрачи настроението на "Олд Трафорд", а червената част на Манчестър започна тържествата.