Робин ван Перси и Юнайтед наказаха Арсенал за 2:1 на "Олд Трафорд"

галерия:

снимка: БТА

Отборът на Манчестър Юнайтед се справи с 2:1 над тима на Арсенал в дербито от 10-ия кръг на Премиършип.

 

Робин ван Перси наказа бившите си съотборници още в третата минута не и без помощта на Томас Вермаелен. В края на първата част Уейн Рууни си позволи да пропусне дузпа.

 

През второто полувреме Патрис Евра покачи на 2:0, а това може би бе най-малкото, с което Арсенал се размина след като отбора остана с човек по-малко.

 

В 69-та минута втори жълт картон получи Джак Уилшър. "Артилеристите" обаче успяха да отбележат почетен гол в последната минута на мача дело на Санти Касорла.

 

С тази победа Манчестър Юнайтед измести Челси от върха в класирането преди двубоя на "сините" срещу Суонси. "Червените дяволи" имат 24 точки, докато Арсенал остава с 15 пункта на 6-то място.

 

Сър Алекс заложи на Уейн Рууни и Робин Ван Перси в предни позиции подпомагани от Йънг и Валенсия по крилата. Арсен Венгер заложи на Оливие Жиру, Лукаш Подолски и Санти Касолра в атака.

 

С най-голям интерес се очакваше включването на Ван Перси в редиците на Юнайтед. В последните осем години холандецът изкара именно в редиците на Арсенал при Арсен Венгер.

 

Домакините започнаха двубоя с голям късмет след като поведоха в резултата още в третата минута след голяма грешка на защитника Томас Вермаелен.

 

Белгиецът не успя да спре топката при центриране на Рафаел и тя попадна във Ван Перси. Нападателят изобщо не се забави и директно я прати в мрежата на Маноне. След попадението си Перси не се зарадва изобщо в знак на признателност към бившия си клуб.

 

Това бяха силните минути на "червените дяволи". Към 20-та минута натискът на домакините се засили и Уейн Рууни пропусна да увеличи аванса на Юнайтед с удар от малък ъгъл. Минута по-късно Перси стреля опасно с глава право в ръцете на Маноне.

 

Де Хея трябваше да се намесва за първи път в 24-та минута, когато отрази слаб удар на Аарън Рамзи. Нападателите на Арсенал получаваха много малко подкрепа от своите съотборници през първото полувреме и затова нямаше големи опасности пред вратата на домакините.

 

В края на полувремето Юнайтед получи право да изпълни дузпа. Ашли Йънг напредна към наказателното поле и центрира, но топката срещна ръката на Санти Касорла. Уейн Рууни застана зад топката, но ударът му мина близо до страничната греда.

 

В началото на второто полувреме Вермаелен допусна нова фрапантна грешка и подари топката отново на Ван Перси. Холандецът намери Валенсия сам на празна врата, който обаче прати топката в аут.

 

Постепенно отборът на Арсенал успя да създаде няколко опасности и да покаже, че не е отписал този двубой. Оливие Жиру получи топката в наказателното поле, обърна се и стреля директно в гредата.

 

В 66-та минута Ван Перси получи топката на ръба на засада и излезе сам срещу вратаря, но Вито Маноне парира удара му.

 

Последваха много неприятни минути за "артилеристите". След късо изпълнения корнер, Рууни центрира в наказателното поле, където Патрис Евра с глава направи резултата 2:0.

 

Две минути по-късно Джак Уилшър получи втори жълт картон за нарушение срещу Евра. Това направи задачата на Арсенал още по-трудна. Защитата на тима се оголваше в опит да помогне на играчите в по-предни позиции. При една добра контра атака Уолкът стреля много неточно от удобна позиция.

 

Десет минути по-късно след добра комбинация Андерсон бе изведен от Ван Перси и отбеляза трети гол, но бе в засада и попадението бе отменено. В даденото от съдията продължение на мача Де Хея отрази удар от непосредствена близост на Жиру.

 

В последната секунда на мача Санти Касрола се измъкна и от границата на наказателното поле отбеляза почетното попадение за Арсенал. За повече обаче нямаше време в този мач.