Семействата поискаха извинение и от ФА

снимка: Guliver/Getty Images

Тревър Хикс, президент на Хилзбъро Фемили Съпорт Груп, официално поиска извинение от страна на Футболната асоциация за случилото се на 15 април 1989.


Тогава 96 привърженици на Ливърпул загубиха живота си, а вчерашният доклад на Комисията за разследване на трагедията разкри, че основната вина за бедствието носи полицията в Шефийлд. Нещо, което бе умело прикривано от властите в продължение на 23 години.


Извинението си към семействата на жертвите поднесе лично министър-председателят Дейвид Камерън, но такова от страна на ФА така и не последва. Въпреки факта, че именно ФА насрочи двубоя с Нотингам Форест на "Хилзбъро", макар че стадионът не е разполагал със сертификат за безопасност.


"ФА също трябва да се извини за трагедията. "Хилзбъро" не е имал валиден сертификат за безопасност, но въпреки това мачът е бил насрочен в Шефийлд", коментира Хикс пред BBC.


Футболната асоциация на Англия публикува изявление, в което похвали Комисията за отлично свършената работа и успешно проведено разследване. Следа от извинение или чувство за вина обаче нямаше.