СРАМ! СРАМ! СРАМ! Бездушници отново опетниха името на Левски

галерия:

снимка: БТА

Вицешампионът на България Левски записа нова срамна страница в историята си, след като днес воденият от Николай Митов състав отпадна още в първия предварителен кръг на Лига Европа.


Софийският гранд претърпя поражение с 0:2 при гостуването си на казахстанския Иртиш, а с оглед на нулевото равенство на ст. "Георги Аспарухов" преди седмица, "сините" отново напускат Европа след само два изиграни мача на сметката си. Припомняме, че подобен бе случаят и при предишните две евроучастия на Левски. Тогава вицешампионите претърпяха шокиращи поражения от Спартак (Търнава) и босненския Сараево.


Днес Левски игра и почти цял мач с човек по-малко на терена, след като Даниел Димов бе изгонен с директен червен картон още в 12'. Домакините от Иртиш пък нанизаха два гола още в началото на срещата, поставяйки съперника си в изключително тежка ситуация. До края на двубоя българският тим имаше някои шансове да се върне в мача, но въпреки, че разполагаше с някои добри ситуации, Левски така и не съумя да отбележи.


Клубът от Павлодар пък записа най-големия си европейски успех до момента, като Левски е едва вторият тим в историята, който бива елиминиран от Иртиш. Преди "сините" подобна съдба сполетя и полския Ягелония, но несъмнено Левски е най-сериозният скалп на колана на казахстанците.


Наставникът на Левски Николай Митов очаквано направи няколко промени спрямо първия мач преди седмица. На вратата застана абсолютният титуляр Пламен Илиев, докато в сърцето на отбраната стартираха Димитър Везалов и Даниел Димов. Орлин Старокин зае мястото на Нуно Пинто на левия фланг, докато Дъстли Мюлзер застана на обичайната си позиция отдясно.


Капитанът на българите Станислав Ангелов бе изтеглен в средната линия, където си партнираше с новото попълнение Кевин Брю. Жоао Силва отново оглави атаката на Левски, а по двете крила трябваше да действат Гари Родригес и новото попълнение Рамон Лопес. Подобно на някои ключови мачове на Левски през пролетта, Кристовао Рамос зае позиция зад нападателя.


Едва ли обаче Николай Митов дори е предполагал, че двубоят в Павлодар може да започне по-лошо за неговите футболисти. Още от самото начало българският тим изглеждаше стъписан и скован, което позволи на домакините да притиснат своя съперник още от самото начало.

 


След само четири минути игра вратата на Левски бе застрашена за първи път, когато отбраната на "сините", днес играещи в жълто, увисна непростимо при едно центриране в наказателното поле. Бакаев получи шанс да стреля от непосредствена близост, но за късмет на Пламен Илиев, ударът му срещна тялото на притичалия Орлин Старокин.


Прошка обаче нямаше в 6', когато безумната игра на Левски логично доведе и до попадение в полза на казахстанците. Мухутдимов центрира в наказателното поле на българите, където оставеният непокрит Мурзоев реализира с глава за 1:0.


Събитията в Павлодар продължиха да се развиват кошмарно за Левски, който остана и с човек по-малко след едва дванадесет минути игра. Даниел Димов фаулира откъсващия се Бакаев, а австрийският рефер Александер Харкам бе безкомпромисен, пращайки го под душовете. Потърпевшият Бакаев застана зад топката и прати Пламен Илиев в другия ъгъл, вкарвайки за 2:0.

 

 

Вече изоставащ с две попадения и с човек по-малко на терена, Левски продължи да изпитва сериозни проблеми на стадиона в Павлодар. Атаките на Иртиш често поставяха българската отбрана под напрежение, като домакините търсеха и трети гол във вратата на Пламен Илиев, който да реши всичко.


Постепенно воденият от Николай Митов състав се окопити, а макар и с десет души, българите започнаха да поглеждат към казахстанската врата.


В 25' гостите отправиха първи удар в очертанията на вратата, когато новото попълнение Рамон Лопес стреля силно с левия крак. Котляр обаче се намеси и отрази в корнер. Минута по-късно Левски пропиля най-добрия си шанс за гол, когато Дъстли Мюлдер засече центриране и стреля от близка дистанция, но в аут.


Секунди след това вратата на Иртиш отново бе застрашена, но опитът на Лопес за прехвърлящ удар към опразнената мрежа също не намери целта. В 34' бразилецът опита късмета си от пряк-свободен удар, но мощният изстрел на "кариоката" мина над гредата. Минути по-късно Гари Родригес осъществи брилянтен пробив по посока вратата на Иртиш, но ударът му бе отразен от Котляр. В тези минути воденият от Николай Митов отбор застрашаваше сериозно вратата на Иртиш, но попадение нямаше.

 


На почивката статистиката при ударите бе в полза на българския състав - 7 срещу 5, но ефективността бе на страната на домакините. Левски бе изпълнил и повече корнери - 4 срещу 1, но и статичните положения не носеха успех на родния вицешампион.


Николай Митов извърши две промени на полувремето, като специалистът гласува доверие на Базил де Карвальо и Стефан Велев. Местата си на терена отстъпиха Жоао Силва и Рамон Лопес, които напуснаха игра.


Втората част в Павлодар стартира двуостро, като и двата тима предприеха атаки към противниковите вратари. В 48' Гари Родригес опита да стреля, но неуспешно. В 53' Иртиш отговори с добра атака, но изстрелът на Бакаев бе твърде лек, за да затрудни Пламен Илиев. В 54' Мухутдимов също отправи удар, но и този път Илиев улови.

 

Стигна се и до 56', когато Левски отново бе много близо до първи гол, който да върне българския тим в мача. Първо силен удар на Карвальо бе боксиран от Котляр, а секунди по-късно Гари Родригес засече едно подаване на метри от голлинията. Изстрелът на холандеца обаче срещна крак на противников бранител.


Левски продължи да търси първо попадение в двубоя, а в 63' българите направиха пореден пропуск пред вратата на Иртиш. Кристовао Рамос блесна с индивидуална акция в наказателното поле на домакините, излизайки очи в очи с вратаря. Изстрелът на португалеца обаче бе насочен право в тялото на Котляр.


Двадесет минути преди края Николай Митов извърши и последна смяна в своя стартов състав, като специалистът гласува доверие на младия Антонио Вутов. Тийнейджърът замени Кевин Брю, а междувременно домакините от Иртиш организираха още няколко атаки към вратата на Левски, показвайки, че не смятат да изпадат в глуха защита.

 

Българската агония продължи и до последния съдийски сигнал, а клубът от Павлодар отпразнува най-сериозния успех в иначе твърде скромната си европейска история.