СНИМКИ: Отново дузпи, отново Берое и първа Суперкупа за Стара Загора

галерия:

снимка: Булфото

Носителят на Купата на България Берое спечели и Суперкупата на страната, а подобно на финала с Левски през май, и този път заралии триумфираха след изпълнение на дузпи, побеждавайки шампиона Лудогорец.


Така Берое спечели за първи път в историята си Суперкупата на България, поправяйки грешката си от 2010 година. Тогава „зелените" отстъпиха на Литекс в битката за трофея.


Редовното време на националния стадион „Васил Левски" завърши при равенство 1:1, след като Венцислав Христов изведе Берое напред, но Светослав Дяков изравни за шампионите. През втората част бяха показани и два червени картона, а голмайсторът Дяков и Борислав Стойчев бяха пратени под душовете.


При дузпите Берое така и не сбърка, докато пропуск на Марселиньо се оказа фатален за амбициите на Лудогорец за втора Суперкупа.


Наставникът на шампионите Ивайло Петев постави Владислав Стоянов под рамката на вратата, докато Кайсара, Витиня, Моци и Мантула стартираха в защита. Светослав Дяков и новото попълнение Фабио Ешпиньо стартираха като двойка вътрешни халфове, докато Марселиньо, Иван Стоянов и Мирослав Иванов действаха зад централния нападател Мишел Платини.


Треньорът на заралии Петър Хубчев заложи на Иван Караджов на вратата, а Крумов, Стойчев, Зафиров и Пенев стартираха в защита. Венцислав Христов оглави атаката на Берое, а Елиаш, Джоман, Илиев, Каядо и капитанът Георги Андонов стартираха в средната линия.


Сблъсъкът на „Васил Левски" стартира с чудесна възможност за Берое, като единствено късметът спаси „орлите". Георги Андонов изведе Здравко Илиев на стрелкова позиция, а мощният удар на последния срещна напречната греда на вратата.


Постепенно Лудогорец наложи по-голям контрол над топката, докато Берое изчакваше, за да използва основното си оръжие - контраатаката. Шансове за гол обаче липсваха, като на националния стадион преобладаваше битката.

 


В 27' трибуните все пак се съживиха, след като символичните гости от Стара Загора откриха резултата. Давид Каядо осъществи фирмен пробив по дясното крило и центрира отлично, а Венци Христов с глава засече топката. Последва лек рикошет в тялото на Мантула, а кълбото влетя в мрежата зад Владо Стоянов - 0:1.

 


В 36' късметът помогна и на Берое, като този път гредата лиши шампионите от попадение. Иван Стоянов бе изведен на добра позиция и стреля, но кълбото срещна една от страничните греди зад Караджов.


В 38' защитата на Лудогорец отново се проби, след като Мантула позволи да бъде надбяган от голмайстора Венцислав Христов. Последният опита да отбележи за втори път, но ударът му излезе в аут.


Постепенно се стигна до добавеното време на първата част, когато Лудогорец възстанови равенството. Фабио Ешпиньо центрира от статично положение, а Мишел Платини засече топката с глава. Иван Караджов успя да парира, но капитанът Светослав Дяков бе на точното място, за да осъществи добавка - 1:1.

 


На почивката двамата треньори не извършиха смени, като двата тима подновиха битката за Суперкупата на България. Чисти шансове за гол липсваха, но не и емоции.


Между 59' и 65' реферът Георги Йорданов показа два червени картона, отстранявайки по един футболист от двата отбора. Първо изгонен за втори жълт картон бе капитанът на шампионите Светослав Дяков, а минути по-късно съдбата му последва и централният бранител на заралии Борислав Стойчев.

 


В 66' „орлите" отново застрашиха вратата на Берое, но до гол не се стигна. И този път Ешпиньо центрира от статично положение, а Марселиньо бе неточен с глава. В 73' упражнението бе повторено, като този път Иван Стоянов бе този, който запрати топката в аут.

 


Минута по-късно беройци отговориха на предизвикателството, а капитанът Георги Андонов стреля много опасно от дистанция.

 

Постепенно сблъсъкът навлезе в последните си минути, а двата тима вече очакваха дузпите. В добавеното време Иван Стоянов опита да изненада Караджов, но бившият страж на ЦСКА внимаваше и улови без проблеми.

 

Така се стигна до изпълнение на дузпи, където заралии отново показаха по-здрави нерви. Всичките петима футболисти на Берое отбелязаха от бялата точка, а пропуска на Марселиньо лиши Лудогорец от втора Суперкупа на България.