Джугански: Психиката на някои съдии дава заето

снимка: Булфото

Шефът на съдийската комисия към БФС Никола Джугански е на мнение, че лошата концентрация и мотивация на част от реферите в родната А група е причина за големия брой грешки, на които станахме свидетели в последно време по футболните терени.

 

Според Джугански натиск върху съдиите не се оказва, но постоянните коментари в медиите допринасят за нагнетяването на напрежение в съдийските среди.

 

Днес съдийската комисия събра всички елитни рефери на инструктаж днес в Националната спортна академия. Повод за нея бяха именно множеството гафове от началото на пролетния полусезон у нас.

 

„Видяхте, в последните пет кръга имаше различни проблеми. Опитахме се в разговор с всички съдии в А група да анализираме грешките, обединихме се около мнението, че може би концентрацията в определени моменти не е била на ниво.

 

Съдиите са добре подготвени физически и теоретически, но явно в определени моменти психиката на някои от тях дава заето, пропускат важни неща, случващи се на терена и поради липсата на достатъчно концентрация допускат грешки".

 

"Едва ли в мачовете, в които се допуснаха грешки е имало чак такова напрежение. Ахмед изкара много добре мача Левски - Литекс до 90-та минути, без да има проблеми и спорни ситуации.

 

На мача Локомотив София - ЦСКА също нямаше напрежение на терена, но в един момент явно си мислят, че мачът върви в определено русло и могат без максимална концентрация да изкарат мачовете до край".

 

"От клубните президенти не ни се оказва натиск, но самите изказвания по медиите, че два ли не във всеки мач съдиите допускат преднамерени грешки е един вид натиск и върху мен, у върху комисията, и върху самите съдии," разкри Джугански.

 

По повод на подадената и неприета от негова страна на скоро оставка шефът на съдиите сподели, че е готов винаги да напусне своя пост, но до края на шампионата остават 10 кръга и те трябва да бъдат изкарани до край при пълна концентрация.

 

„Изискванията на Борислав Михайлов са логични като на един президент - съдиите да не създават проблеми и срещите да бъдат ръководени съобразно правилата.

 

Един председател на съдийската комисия има желание да си тръгне във всеки един момент. Едва ли някой от бившите председатели и аз ще ви отговори по друг начин. Въпросът е, че има още 10 кръга от първенството, съдийското семейство трябва да се мобилизира максимално и да не дава поводи за такива срещи. Аз съм убеден, че такива грешки, каквито бяха допуснати, няма да се повторят.

 

Съдиите сами декларираха, че грешките са по-скоро от липса на концентрация. Това ме кара да мисля, че до края на първенството съдиите ще излизат максимално концентрирани и мобилизирани, и няма да допускат грешки. Това ми бяха думите и към тях. Имам тяхната увереност, че ще положат всички усилия", добави още Джугански.

 

Той призна, че е чувал определени слухове за един или друг съдия, но не може да обвинява без доказателства. Шефът на съдиите подчерта, че не слага рефери да ръководят мачове на клубове, с които имат отношения.

 

"Чувам много неща по отношение на определени съдии, но има едно римско правило - по-добре 10 виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора. Не мога с категоричност за нито един от тях да кажа, че е много или малко обвързан със определен клуб. За тези, които имам информация, че имат по-близки отношения с определени ръководители, се старая да не ги срещам с тези клубове. Не говоря обаче за корупция," заключи Джугански.