Литекс разгроми Ботев (Враца) с 5:1 и "захапа" лидерите (СНИМКИ)

галерия:

снимка: Булфото

Отборът на Литекс разгроми гостуващия Ботев (Враца) с 5:1 и вече диша във врата на Левски. „Сините" са втори в класирането с 42 точки, но след втората поредна издънка - днешното равенство 1:1 с Черно Море във Варна - авансът им пред тима на Христо Стоичков е само 3 пункта.

 

Първи във временната таблица е шампиона Лудогорец, който утре гостува на Локо (София). Отборът от Разград води с 1 точка пред Левски и 5 - пред ловчанлии.

 

След мача от 19-ия кръг на NEWS7 футболно първенство Литекс има 4 пункта аванс пред четвъртия ЦСКА и петия - Ботев (Пловдив), а гостите от Враца остават на 12-а позиция със 17, преди утрешните двубои на конкурентите им за оставане в елита.

 

Двубоят на градския стадион в Ловеч започна изключително неочаквано и Ботев откри резултата още в 4-ата минута.

 

Николай Христов от получи удобна топка, надбяга звездата на домакините Георги Миланов и изведе отлично централния нападател Андрей Атанасов, който не сгреши и вкара първия гол в срещата.

 

Последва светкавичен отговор от футболистите на Христо Стоичков и само 2 минути по-късно резултатът беше изравнен. Георги Миланов се реваншира за това, че позволи да бъде надбяган при гола на гостите и изпълни прецизно пряк свободен удар - 1:1.

 

Домакините продължиха да упражняват натиск и след изравняването, но така и не създадоха опасни положения пред вратата на Ботев чак до 31-ата минута, когато Ваюши даде преднина на Литекс.

 

Иса започна атаката за гола, след като изведе отлично Миланов в наказателното поле на врачани. Защитник на Ботев успя да избие топката, но тя попадна у албанеца, който със слаб удар я насочи във вратата на Чавдаров -2:1.

 

Домакините не спряха дотук и в добавеното време на първата част увеличиха преднината си на 2 гола. Асистиралият за второто попадение Исмаил Иса вкара за 3:1, останал сам срещу стража на гостите.

 

Наказателната акция на Литекс продължи и през второто полувреме и в рамките на 7 минути домакините съвсем отчаяха отбора на Ботев и отбелязаха още две попадения чрез резервата Ванжер (57') и втори гол на Ваюши (65') - 5:1 за тима на Христо Стоичков.

 

В 70-ата минута домакините си помислиха, че са повели с 6:1, но се оказа, че според главния съдия топката не е преминала голлинията след удар на Славчев.

 

След този епизод темпото спадна и до края на мача срещата се доиграваше. Със спечелените 3 точки Литекс се залепи за лидерите в класирането Левски и Лудогорец. Тимът от Ловеч стопи дистанцията до „сините" на 3, а да „орлите" - на 5 т.

 

Разгромът над Ботев (Враца) затвърди впечатленията, че Стоичков и компания са най-силно представящия се отбор през пролетта и би могъл да се намеси в битката за титлата.