Литекс оцеля в Перник и се завърна в тройката

снимка: БТА

Литекс се завърна на третото място в българската "А" група, след като днес "оранжевите" спечелиха с 2:1 гостуването си на Миньор в среща от 18-ия кръг на шампионата.


Георги Миланов отбеляза и двата гола за ловчанлии, докато точен за Миньор след час игра бе Франк Маду. До края на срещата "чуковете" осъществиха няколко добри атаки, но вратата на Литекс оцеля.

 

В последните минути перничани на два пъти претендираха и за дузпа в своя полза, но реферът Таско Тасков не отсъди такава.


Така Литекс събра актив от 36 точки и отново се изкачи в призовата тройка, разполагайки с точка повече от отборите на ЦСКА и Ботев (Пд). Миньор пък остава в зоната на изпадащите, разполагайки с 15 пункта на сметката си.


Още от самото начало Литекс наложи превъзходството си спрямо своя домакин, като футболистите на Христо Стоичков бяха по-активните на терена. В 2' новият национал Симеон Славчев стреля, но Пейков отрази. Две минути по-късно отново Славчев получи подаване от Ваюши и отправи удар, но този път неточно.


С минутите Литекс продължаваше да доминира на стадиона в Перник, докато "чуковете" опитваха да притесняват отбраната на "оранжевите" с контраатаки.


Логичното все пак се случи в 28', когато Литекс най-сетне разпечата вратата на Пейков. "Оранжевите" осъществиха добра контраатака в половината на Миньор, а комбинация между Момчил Цветанов и Симеон Славчев завърши с подаване към Георги Миланов. Голямата звезда на Литекс надбяга Станчев и реализира за 0:1.


След гола домакините успяха да поизравнят играта, но чистите шансове за попадение пред Илко Пиргов липсваха. В 43' Маду опита изненада стража със силен удар от дистанция, но Пиргов сигурно отрази.


Втората част започна с опасна атака на Литекс, а Исмаил Иса остана под топката след центриране на Армандо Ваюши. В 54' обаче защитата на "чуковете" отново се пропука, а Литекс удвои аванса си в резултата. В прегръдките на съотборниците си отново попадна Георги Миланов, който отбеляза красиво след ефектна странична ножица.


Далеч по-интересно в Перник стана в 61', когато Миньор успя да отбележи първото си попадение в мача. Франк Маду получи подаване от Окечукво и след премерен изстрел в долния десен ъгъл върна домакините в срещата - 1:2. Пет минути по-късно Миньор отново застраши вратата на гостите, но силният удар на Джой премина покрай вратата на Илко Пиргов.


Христо Стоичков опита да освежи своя състав, като в игра се появиха Томи Костадинов и бразилецът Ванжер. В 73' силен изстрел на Иса бе изваден в корнер от Пейков, а в минути по-късно Славчев изпрати кълбото в аут.


Миньор продължи да атакува опасно вратата на ловчанлии, като в 83' перничани отново бяха близо до изравнителен гол. Нджой центрира в наказателното поле на Литекс, където Окечукво бе изпуснат от отбраната на гостите. Последва силен изстрел с глава, който за късмет на Илко Пиргов, премина близо до една от гредите му.

 

В последните минути домакините на два пъти претендираха за дузпа в своя полза, след като първо Нджой се свлече на земята след единоборство с Николай Бодуров. Реферът Таско Тасков обаче прецени, че националът не е извършил нарушение на правилата. Малко след това отново Бодуров попадна в центъра на вниманието, като играчите на Миньор искаха да бъде отсъдена игра с ръка на защитника. Сигнал на Таско Тасков отново нямаше.