Преобразен ЦСКА покори "Лаута" (СНИМКИ)

галерия:

снимка: Булфото

Милен Радуканов изпълни първата си цел начело на ЦСКА и спечели дебютна победа начело на „армейците" след хубав успех с 2:0 в гостуването на Локомотив (Пловдив) на „Лаута".

 

„Червеният" отбор бе напълно преобразен и дори без изявения таран Мартин Камбуров създаде куп голови положения през първото полувреме, от които успя да реализира две.

 

Капитанът Иван Бандаловски се завърна сред титулярите победоносно и с глава отбеляза първия гол в мача в 22-ата минута.

 

Отличен пробив по дясното крило на Игнасио Варела завърши с добро центриране за Нджонго Присо, който прониза мрежата на домакините за втори път в 30-ата минута, не без помощта и на рикошет в тялото на вратаря Йордан Господинов.

 

Спас Делев на два пъти, Варела и Присо изпуснаха 100-процентови положения до почивката, когато можеше да изковат и по-убедителен аванс. През второто полувреме Локомотив пробва да отговори на предизвикателството, но трудно стигаше до чисти ситуации за намаляване на пасива.

 

Бандаловски си изкара жълт картон в 86-ата минута и направи дузпа в полза на домакините. Капитанът на ЦСКА закъсня с шпагата си, а капитанът на Локо (Пд) Златински не можа да преодолее Томаш Черни от бялата точка и след това при добавката.

 

Така ЦСКА вече има 35 точки и се изравнява на 3-тото място с Ботев (Пловдив), като 5-ият Литекс има 33 пункта и мач по-малко от „армейците" и „канарчетата". Локо (Пд) пък остава 6-ти с 28 точки.

 

 

Милен Радуканов беше направил няколко изненади в стартовия състав на ЦСКА. Може би най-шокиращият избор на наставника на „армейците" беше да остави Мартин Камбуров на резервната скамейка за сметка на младока Ивайло Чочев.

 

Така на практика Спас Делев, Игнасио Варела, Нджонго Присо и Ивайло Чочев си поделяха отговорността да организират атаките на „червените", като зад тях Абел Анисе се опитваше да бъде навсякъде.

 

В стартовия състав нямаше място за Сержиньо, въпреки че именно той с двете си попадения донесе единствената досега победа на ЦСКА в официален мач през 2013-та година.

 

 

Рангел Абушев, Диего Фераресо и Христо Златински пък подкрепяха единствения нападател в схемата на Локомотив (Пд) - Владислав Мирчев. Треньорът Стефан Генов бе решил да не залага отново на двама чисти нападатели, но за негово съжаление отборът му не бе достатъчно агресивен през първото полувреме.

 

След първи 15-ина минути на накъсвания на играта и предимно центрирания в наказателните полета, ЦСКА организира две отлични атаки, с които можеше да вземе ранен аванс на „Лаута".

 

Първо Анисе изведе отлично Варела сам срещу вратаря по дясното крило, уругваецът направи мощен пробив, но подаде изключително неточно вляво и не можа да предостави кълбото на празна врата на Делев.

 

В 20-ата минута „червените" отново комбинираха скоростно и стигнаха до чисто положение, но този път Нджонго Присо направи сеиозен пропуск. Чочев хитро го изведе между бранителите на Локо (Пд), камерунецът с едно докосване излезе очи в очи с вратаря, но стреля разочароващо над гредата.

 

 

Все пак в 22-ата минута колективна грешка в защитата на домакините позволи на ЦСКА да открие резултата. Делев центрира от корнер, Присо на първа греда продължи топката с глава назад, а Иван Бандаловски също с глава от 1 метър бе оставен напълно непокрит и нямаше никакви проблеми да се разпише - 0:1.

 

В 30-ата минута фланговите атаки на ЦСКА доведоха до ново попадение във вратата на Локо (Пд). Варела направи нов мощен пробив и тотално развенча прекия си съперник Атанасов от състава на домакините, след което центрира успоредно на голлинията. На далечна греда Присо стреля в напречния стълб, а кълбото рикошира в тялото на вратаря Йордан Господинов и се оплете в мрежата за 0:2.

 

В 34-ата минута привържениците на домакините хвърлиха няколко димки около игрището, които спряха играта за известно време, докато се разсея димът.

 

Локо (Пд) регистрира няколко изстрела към Томаш Черни, но стражът на ЦСКА не бе затруднен в нито едно спасяване и по-скоро с рутинни намеси запазваше мрежата си.

 

 

Последният голям пропуск на ЦСКА през първото полувреме беше сътворен от Спас Делев. Варела направи поредния си силен рейд по дясната половина и подаде отлично за непокрития Делев, който обаче не можа да овладее добре топката и позволи Господинов да му я улови от краката.

 

След почивката играта се поизравни, което беше очаквано, с оглед на изоставането на домакините в резултата. Локомотив прилагаше силна преса още в половината на ЦСКА и не позволяваха на „армейците" да изнасят топката.

 

Липсваха обаче ударите към Томаш Черни, като след многото центрирания от корнер бранителите на „червените" не изпитваха особени проблеми да чистят кълбото. Личеше стремежът на „железничарите" да упражняват натиск, но им липсваха идеи, с които да организират атаките си.

 

 

В 70-ата минута Мартин Камбуров се появи на терена на мястото на Спас Делев, за да подсили авангарда на „червените" и да обере овациите на по-голямата част от публиката на „Лаута".

 

В крайна сметка ентусиазмът на домакините постихна с наближаване на края на редовното време. Играчите в бяло-черно така и не изневериха на стереотипа постоянно да изсипват топката в наказателното поле, но за бранителите на ЦСКА нямаше никакъв проблем да чистят.

 

В 86-ата минута обаче нескопосана проява в защита на Бандаловски не само доведе до дузпа в полза на домакините и до втори жълт картон за капитана на ЦСКА. Бандата закъсня и извърши нарушение в наказателното поле срещу Златински.

 

Капитанът на Локо (Пд) застана зад бялата точка, но Черни хвана удара му в средата на вратата, докато при добавката Златински отново стреля в тялото на „червения" страж и не можа да го преодолее.

 

Така логично последният съдийски сигнал узакони първата победа на „армейците" през 2013-та година.