Левски отново се понрави, този път с 2:2 срещу полския шампион

снимка: levski.bg

Левски не можа да постигне втора победа в предсезонните контроли, но направи добро впечатление с играта си и записа престижно равенство 2:2 срещу полския шампион Шльонск на лагера в Ларнака, Кипър.

 

„Сините" поведоха в резултата след точно изпълнена дузпа на Владимир Гаджев още в 6-ата минута, но набързо след началото на втората част съперниците им осъществиха пълен обрат.

 

В 46-ата Патежик беше изведен зад защитата и се разписа за 1:1, а Диас от дузпа в 52-ата даде аванс на поляците.

 

Влезлият като резерва след почивката Христо Йовов обаче беше точен от пряк свободен удар в 75-ата минута и не остави шансове на вратаря Гикевич. Малко преди края на терена се случи нещо странно - съдията даде втора дузпа без видима причина за Шльонск, когато всъщност трябваше да отсъди засада.

 

Диас обаче вероятно бе съзрял грешните доводи на рефера и прати кълбото високо над напречната греда, като в крайна сметка резултатът 2:2 се съхрани до края.

 

Илиан Илиев отново има основания за задоволство от играта на възпитаниците му, които и през двете полувремена създадоха положения за гол срещу полския шампион. Михаил Иванов започна на вратата за „сините", а пред него в защита се наредиха Мюлдер, Везалов, Ангелов и Старокин.

 

Старши треньорът на Левски бе заложил още на Димов, Велев, Гаджев и Прохазка, като най-напред оперираха Йорданов и де Карвальо.

 

През второто полувреме дебют за „сините" направи новото попълнение от Словения Рене Михелич.

 

Така от 4 приятелски мача до момента Левски има 1 загуба от Аарау с 0:2, равен 3:3 с Виктория (Пилзен), престижна победа 2:0 над Локомотив (Москва) и сега реми с Шльонск.

 

Първото полувреме започна вихрено, като първи поляците застрашиха вратата на противника си - Стефан Велев направи фаул пред пеналтерията, а Себастиан Мила с добро изпълнение на прекия свободен удар разтресе гредата още в 4-ата минута.

 

„Сините" обаче не се стъписаха от този шанс за Шльонск и на свой ред организираха атака, като Базил де Карвальо беше повален в пеналтерията и реферът правилно отсъди дузпа в полза на Левски.

 

Зад топката застана Владимир Гаджев, който със завидно хладнокръвие не допусна изненада и реализира от бялата точка - 1:0 за „сините".

 

В името на спортсменството двамата треньори се бяха разбрали да не бъдат показвани червени картони в приятелския двубой. Мила обаче първо получи официално предупреждение за реплика, а след това направи много груб фаул срещу Димитър Везалов, което принуди рефера да направи знак този играч да бъде сменен.

 

Левски организира две-три скоростни атаки по крилото след отбелязването на гола, но Дъстли Мюлдер и Роман Прохазка демонстрираха липса на класа в завършващия удар, стреляйки встрани от рамката.

 

До края на полувремето Шльонск се опита да отговори на предизвикателството, но защитата на Левски се държеше стабилно и не позволяваше да се стигне до опасен удар към вратаря Михаил Иванов.

 

След почивката очаквано Илиан Илиев направи смени на почти всички свои играчи, като остави на пейката единствено близнаците Цоневи и друг младок - Александър Любенов.

 

Въпросните промени обаче се случиха в 54-ата минута, когато вече резултатът беше напълно обърнат - 1:2 в полза на полския шампион. Само няколко секунди след рестартирането на мача отбраната на Левски се пропука за първи път.

 

Патежик беше изведен сам срещу вратаря и майсторски насочи топката неспасяемо в долния десен ъгъл за 1:1.

 

В 52-ата минута пък реферът отново отсъди дузпа, но този път за Шльонск, като Кристиан Диас не сгреши от бялата точка и даде аванс в резултата на поляците.

 

Левски се впусна в предни позиции в търсене поне на изравняване и многоходовите комбинации на „сините" определено затрудняваха противниковата отбрана. За съжаление в 60-ата минута при една такава акция Вутов беше изпреварен от вратаря на съперника Гикевич и не можа да се разпише.

 

В 75-ата минута Христо Йовов се нагърби с изпълнението на пряк свободен удар пред наказателното поле на Шльонск и бе безпогрешен от изгодната позиция, за да възстанови равенството 2:2.

 

Заради странна грешка на главния съдия „сините" можеха да загубят контролата, защото в 78-ата минута гол на поляците беше отменен заради явна засада, но арбитърът счете сигнала на лайнсмена не за положение офсайд, а за нарушение в пеналтерията. Така и не се разбра какви са мотивите на съдията да даде втора дузпа за Шльонск, но може би именно заради това Диас изпрати топката високо над напречната греда от 11-те метра.

 

В крайна сметка финалният сигнал дойде при резултат 2:2, като „сините" имат основания да съжаляват, че не вкараха повече попадения в мрежата на полския шампион.

 

Състав на Левски: Михаил Иванов, Дъстли Мулдер, Орлин Старокин, Димитър Везалов, Пламен Димов, Стефан Велев, Станислав Ангелов, Владимир Гаджев, Роман Прохазка, Илиян Йорданов и Базил Де Карвальо (Михаил Илиев, Ромен Ели, Антонио Вутов, Йордан Милиев, Жоао Силва, Рене Михелич, Христо Йовов, Милен Василев, Даниел Димов и Кристовао Рамос).

 

Състав на Шльонск: Рафал Гикевич, Пшемислав Кажмерчак, Рафал Гроздицки, Мариуш Павелек, Томаш Йодловец, Далибор Стефанович, Силвестар Патеюк, Пьотър Чвелонг, Тадеуш Соха, Себастиан Мила, Йохан Воскамп (Лукаш Гикевич, Марцин Ковалчик, Мариан Келемен, Марек Василюк, Камил Юрашек, Павел Гарига, Кристиан Диас).