ВИДЕО И СНИМКИ: Сектор "А" на "Герена" вече е в историята

галерия:

снимка: Sporta.bg/ Радила Радилова

Днес официално бе даден старт на трансформацията на ст. "Георги Аспарухов" в модерно футболно съоръжение по европейски стандарт.


С помощта на 350 кг. експлозив бе взривена централната трибуна на стадиона, като цялата процедура протече за около 5 секунди, както и бяха предвидили специалистите. За първи път в България бе осъществено взривяване на футболен стадион, като по този начин бе дадена първа стъпка към тоталната модернизация на "Герена".

 

След взрива огромен облак прах се разнесе над стадиона. От сградите около "Герена" се чуваха викове "Левски". Параклисът и паметникът на легендата Георги Аспарухов до стадиона ще бъдат запазени.

 

Районът бе отцепен за около половин час, като полицията призова живущите в близост да не излизат навън заради облака прах след взрива. Въпреки това - стотици бяха излезли по терасите и високите места на сградите, за да наблюдават. Дори е имало случаи на търговия - местни са предлагали пари за добра гледка към "Герена".

 

На събарянето на сектор "А", под дъждовното време в София, присъстваха редица клубни легенди, които и в момента са на работа в Левски. Сред тях бяха имена като Павел Панов, Кирил Ивков, Николай Илиев и много други.

 

Вчера десетки работници попълниха със заряди повечето от 1000-те дупки по колоните на сектор "А", като операцията бе ръководена от инж. Евгени Кераджийски.


В края на месец декември изпълнителният директор на Левски Иво Тонев официално представи проекта на "сините" за нов стадион, като цялата процедура по модернизацията на съоръжението бе планирана на различни етапи. Първият етап стартира именно със срутването на сектор "А", откъдето ще стартира изграждането на новия дом на Левски.

 

 

Момент от мащабния взрив....


След централната трибуна идва ред на най-сакралното място за всички ултраси на "сините" - сектор "Б", като по план новото изграждане на секторите "А" и "Б" трябва да бъде завършено до месец май 2014 година. Тогава столичният клуб ще отпразнува своя 100-годишен юбилей. Сектор "В" трябва да бъде изцяло модернизиран до 2015 година, обеща през декември Иво Тонев.

 

Поглед извън стадиона ...

 

Взривяването на сектор "А" се случва точно половин век след построяването на стадиона, който бе изграден през 1963 година.  На 5 май 1999 година ст. "Георги Аспарухов" бе повторно открит след мащабен ремонт, като тогава "сините" посрещнаха Литекс в решаващ двубой за титлата. Двубоят завърши 0:0, което и гарантира златните медали на ловчанлии. Част от състава на Левски тогава бе настоящият треньор на тима Илиан Илиев.

 

 

След приключване на процедурата...

 

Така изглеждаше ст. "Георги Аспарухов" до днес:

 

 

Така трябва да изглежда, когато целият проект бъде изпълнен: