Все още няма договор за ТВ правата, потвърди Боби Михайлов

снимка: SPORTA.BG

Все още няма договор за продажба на телевизионните права за българското първенство, но утре има нова среща между БФС, клубовете и представители на търговски организации и може да се стигне до споразумение.

 

"Със сигурност срещата между ЦСКА и Левски, най-чаканата от голяма част от почитателите на играта, ще се излъчи безплатно по БНТ", каза днес президентът на футболния съюз Борислав Михайлов, който гостува в предаването "Лице в лице" по bTV.

 

Днес от националната телевизия потвърдиха, че Вечното дерби на 20 октомври ще бъде излъчено в ефира на БНТ. Това обаче не означава, че са договорени правата и на останалите мачове от първенството.

 

"Няма споразумение за продажба на правата, но заради намеса на влиятелни хора мачът между двата най-популярни отбора в България ще се предава пряко. Това се прави заради общественият интерес. Иначе се надявам, че скоро ще имаме договор", каза още Михайлов.

 

Той заяви, че българското съдийство се развива добре, тъй като има осигурени същите условия, каквито са дадени на реферите от Бундеслигата и английската Премиършип. Това станало заради подписаната преди две години Конвенция на УЕФА.

 

"Съдиите са част от футбола, а в последно време играта стана много бърза. Съдиите са удобен виновник за всеки неуспех. Не съм съгласен, че българските рефери ръководят по различен начин зад граница и у нас. Но ако е имало търсене, значи е имало и предлагане от страна на клубове към рефери", заяви още Михайлов.

 

Той даде добра оценка на съдията Тони Шапрон от Франция, който отстрани с директен червен картон Иван Бандаловски миналия петък в мача с Дания. Нашите останаха с десет души срещу скандинавците повече от 1 час.

 

"По всички правила нарушението на Бандаловски е за червен картон. Но може и да не се покаже този червен картон, като се вземат предвид, че е все още 30-а минута, мачът е коректен, няма никакви други картони или груби нарушения. Но съдията не е нарушил правилника с този червен картон".

 

Преди седмици германски медии пък критикуваха българския футбол, че е в плен на мафията и корупцията. Михайлов заяви, че вероятно те са имали предвид президенти, които вече не са между живите. Но също така не пропусна да припомни, че скандалът с манипулирането на мачове в Европа стартира от Германия с прословутия Хойцер.

 

Президентът на БФС заяви, че двете важни стъпки в развитието на българския футбол в следващите години е съкращаването на броя на отборите в А група, както и програмите за развитието на подрастващите. Постепенното свиване на елита в рамките на два сезона от 16 до 12 отбора трябва да вдигне нивото. По отношение на детско-юношеския футбол вече втора година се правят първенства за футбол 7 при децата до 7 и до 9 години. Въведени бяха Елитните групи във възрастите, в които се играят европейски квалификации при юношите, а от тази година БФС спечели и финансиране по програмата Грасруутс.

 

"Постът ми на президент на БФС не е даденост. Има си конгрес догодина. Нека не си мисли никой, че е много лесно да си президент на БФС. Който го иска, да заповяда на конгреса", завърши бившият вратар.

 

Каква оценка даде Борислав Михайлов за представянето на националния отбор и какво каза за сина си Николай,можете да прочетете тук.