Лъчезар Танев: Не се сърдя на Бербатов, но той постъпи непрофесионално

снимка: Булфото

Мениджърът Лъчезар Танев даде обширно интервю за предаването „Зона спорт" по БТВ, в което говори за проваления трансфер на Димитър Бербатов във Фиорентина.

 

Контактите на Танев са помогнали на българина в преговорите с „виолетовите", но в крайна сметка на всички стана ясно как Митко не кацна във Флоренция със самолета и реши да подпише с Фулъм.

 

„Аз не се сърдя на Бербатов, защото съм видял какво ли не във футбола, но това, което той направи, беше непрофесионално", заяви Танев.

 

„Не съм му помагал, защото той няма нужда от помощ - неговото име е световно известно и той може много лесно да си намери отбор, когато реши. Аз правех бизнес и накрая се оказа, че сделката не се получи заради неговото решение.

 

Не казвам, че той направи грешка, защото за него наистина може би е по-лесно да играе във Фулъм - там се познава с мениджъра още от Тотнъм, Лондон е такъв град, който няма нужда от реклама, а пък и не сменя първенството, знае как се играе в Англия.

 

Не мисля, обаче, че Флоренция е лош град за живеене, дори напротив - великолепен е. Фиорентина иска да прави нещо различно и нещо ново, защото купиха много добри футболисти като Борха Валеро, имат си Йоветич и Бербатов щеше да е червешката на тортата - голямата звезда, от която се нуждаеше отборът.

 

Не искам да говоря за решението му да се откаже, не казвам, че е било грешно и не го критикувам за него. Просто начинът, по който Емил Данчев и той решиха да действат, е непрофесионален.

 

Не може в самолета да решиш да се отказваш просто така. Когато се качваш, знаеш къде летиш и за какво отиваш там. И накрая дори не намираш смелост да си признаеш грешката, аз също съм грешил много пъти, но съм се извинявал след това. Сега също реших, че трябва да кажа две думи на Фиорентина, защото явно онези двамата не намериха за нужно да го правят.

 

Бербатов е страхотен футболист и щеше да бъде със същия статут на звезда във Фиорентина. Иначе не казвам, че поведението на Ювентус с преговорите в последния момент е било коректно, но големите отбори често действат така.

 

Аз никога не съм роптаел за пари около проваления трансфер на Бербатов, както той намекна на пресконференцията си. Достатъчно добре се справям вече 17 години с моята агенция и моя бизнес, така че не се чувствам ощетен, но просто не трябваше по такъв начин да се действа", каза още Танев.

 

Той говори и за бъдещето на националния отбор, като похвали Любослав Пенев за позитивното му влияние върху футболистите, но подчерта, че този спорт в България все още не е на такова ниво, че да съжаляваме за изпусната победа над Италия, например.

 

Също така Танев сподели, че работи с двама млади и перспективни футболисти от родната А група - Антонио Вутов от Левски и Антон Карачанаков от ЦСКА, които се развиват в правилна посока и скоро може да заслужат трансфер в по-силен чуждестранен отбор.