Ще развали ли Реал германския финал?

галерия:

снимка: БТА

Тази вечер Реал Мадрид посреща на "Сантяго Бернабеу" Борусия Дортмунд в мач реванш от полуфиналите в Шампионската лига в обичайния час - 21:45. Първата среща на "Сигнал Идуна Парк" в Дортмунд завърши с шокираща победа с 4:1 за домакините, като с този резултат възпитаниците на Юрген Клоп като че ли до голяма степен предрешиха изхода на сблъсъка.

 

Преди първите срещи от полуфиналите едва ли някой е предполагал, че Германия ще води на Испания със смазващото 8:1, след като миналия вторник другия немски представител Байерн Мюнхен помете Барселона с 4:0 в първия полуфинал.

 

Така големият въпрос тази вечер е ще успее ли Реал да развали германския финал, който се очертава в тазгодишното издание на Шампионската лига? (разбира се същия въпрос може да се зададе и за другия испано-германски полуфинал).

 

Честта на "кралския клуб" е наранена, но въпросът е дали духът му е сломен. Носителят на рекордните девет титли в турнира е смъртно наранен, но и няма какво да губи, а има на разположение цели 90 минути, за да се опита да постигне голямата мечта на клуба - да стигне до финала, където да спори за заветната "Ла Десима" или европейска корона №10.

 

Изглежда, че Реал има нужда от чудо, за да отстрани коравите германци, като тук не става въпрос просто за победа, а за такава с 3:0, като за "белия балет" е по-добре да не допусна попадение, защото тогава мисията му наистина ще стане безнадеждна.

 

Дали футболистите на Жозе Моуриньо са способни на обрат, какъвто още нито един отбор не е постигал на тази фаза от надпреварата, откакто тя носи името "Шампионска лига" (1992 г.).

 

Футболистите на Борусия Дортмунд поздравяват феновете си след вълшебната победа (4:1), която им подариха на "Сигнал Идуна Парк"

 

От друга страна Борусия не познава вкуса на поражението си като гост през настоящата кампания в ШЛ, като дортмундци вече се срещнаха с Реал в груповата фаза на турнира и бяха на няколко минути от победа на "Сантяго Бернабеу", преди Месут Йозил да изравни за 2:2 от фаул в 89-ата минута. В другия мач в Дортмунд домакините се поздравиха с успех, но доста по-скромен - 2:1.

 

През този сезон и двата отбора съсредоточиха силите ви Шампионската лига, защото още отрано се разбра, че няма да могат да защитят титлите си в Испания и Германия. Преди първия мач Реал изглеждаше фаворит, но впоследствие везните се наклониха рязко в полза на Борусия и головия рецитал на Роберт Левандовски.

 

Реал Мадрид

 

Старши треньорът на Реал Жозе Моуриньо бе пределно ясен на пресконференцията си преди мача, заявявайки, че това е най-важният мач за "кралския клуб" в последните 10 години и футболистите трябва да се борят до последен дъх.

 

Специалния след поредния гол на Левандовски в Дортмунд

 

"Трудно ми е да кажа какъв е математическият ни шанс да продължим напред. Вече съм казал всичко на играчите си. Най-важното беше да говорим за грешките, които допуснахме в Дортмунд. В повечето отбори успехът е за всички, а провалът - на треньора. Понякога футболът не е честен към даден отбор, но не такъв бе случаят в Дортмунд и Борусия си заслужи победата. Въпреки това смятам, че всичко е възможно.

 

В Дортмунд играхме лошо и ми е трудно да повярвам, че можем да изиграем още един такъв мач. Искам футболистите ми да бъдат психически устойчиви. Трябва да се наслаждаваме на играта, въпреки че се намираме в трудна ситуация. Трябва да играем минута по минута и гол след гол до самия край на мача. Може и да загубим, но ако играем така като в Дортмунд - няма да имаме никакъв шанс.

 

Tова е най-важният мач на Реал за последните десет години, а в първата среща играхме сякаш е приятелска. Ако не спечеля Шампионската лига нищо не се променя. Има много треньори, които не са я печелили, така че аз трябва да благодаря на Бог, защото съм го правил два пъти. Още от началото на сезона считах Борусия като един от отборите, които могат да спечелят турнира".

 

Португалският специалист няма почти никакви кадрови проблеми в третия си пореден полуфинал в ШЛ начело на Реал и ще може да хвърли в битката най-доброто, с което разполага, още повече че доста от титулярите получиха почивка в мадридското дерби с Атлетико, спечелено с 2:1.

 

 

През седмицата головата машина на "кралския клуб" Кристиано Роналдо изпоти своите, след получи лека мускулна контузия, но нападателят, който отбеляза единственото попадение за Реал на "Сигнал Идуна Парк" вече е напълно възстановен и ще излезе срещу германците. Микаел Есиен също е на линия след лека травма, а трайно контузени са Алваро Арбелоа и Марсело.

 

На върха на атаката ще бъде Гонсало Игуаин, подпомаган от Месут Йозил и Анхел Ди Мария. Сами Кедира и Шаби Алонсо ще действат в центъра на терена, а в защитата на Реал се завръща Серхио Рамос, който ще смени неубедителния в първия мач Пепе. Останалите в карето бранители ще бъдат Рафаел Варан, Микаел Есиен и Фабио Коентрао, а на вратата ще застена любимецът на Моу - Диего Лопес.

 

Борусия Дортмунд

 

Наставникът на Борусия Юрген Клоп не си прави никакви илюзии, че на "Сантяго Бернабеу" го очаква протоколен мач. Той заяви, че е обяснил на футболистите си, че все още нищо не са постигнали и в Мадрид трябва да се борят от първата до последната минута.

 

 

"Накарахме феновете си да ликуват в първия мач и всеки знае как можем да играе, но нека видим какво ще се случи. Все още не сме се класирали за финала, но резултатът в Дортмунд беше по-добър от очакванията ни. На "Сантяго Бернабеу" трябва да се борим със всички сили. Разполагаме със страхотен потенциал в атака и вече го доказахме в първата среща.

 

Участието ни в Шампионската лига е много специално за нашите фенове. Чух, че 8 000 от тях ще дойдат да ни подкрепят в Мадрид. У дома привържениците ни също ще преживяват всеки момент от мача. Хората във всички къщи и заведения в Дортмунд ще ни гледат. Можем да осъществим мечтата на много фенове, така че трябва да отговорим подобаващо на очакванията към нас.

 

Трябва да бъдем дисциплинирани и компактни и в същото време дръзки. Имаме идея как да играем и тя не е моя, а принадлежи на целия отбор. Аз не съм изобретил футбола. Теориите са лесни, трудното е да ги приложиш в практиката.

 

Само преди няколко години едва ли някой би предположил, че ще стигнем до тук, въпреки че все още нищо не сме постигнали. Във футбола може да се случи всичко. Ние трябва да се концентриране върху това, което се случва на терена. Напълно вярвам, че отборът ми ще играе правилно и ще бъдем трудни за побеждаване".

 

Роберт Левандовски показва колко гола е отбелязал във вратата на Реал Мадрид

 

Юрген Клоп също няма особени дилеми пред избора си на титулярен състава, с изключение на Лукаш Пишчек, който ще бъде под въпрос почти до самото начало на мача, а дали ще играе - ще стане ясно след последен физически тест преди срещата. Подобно на Моуриньо, Клоп също даде почивка на повечето си титуляри през уикенда при победата с 2:1 над Фортуна в Дюселдорф.

 

Илкай Гюндоган и Марио Гьотце страдаха от леки травми през седмицата, но вече са напълно възстановени и ще играят. На върха на атаката ще застане полският кошмар на Реал Роберт Левандовски, а по крилата ще нападат сънародникът му Якоб Блашчиковски и Марио Гьотце. Играта на съперника в центъра ще рушат Свен Бендер и Илкай Гюндоган, а пред вратаря Роман Вайденфелер ще действа карето защитници - Невен Суботич, Матс Хумелс, Марсел Шмелцер и евентуално Пишчек, като се предполага, че все пак той ще бъде вдигнат за мача.

 

Вероятни състави:

 

Реал Мадрид: Лопес; Есиен, Рамос, Варан, Коентрао; Кедира, Алонсо; Ди Мария, Йозил, Роналдо; Игуаин.

 

Борусия Дортмунд: Вайденфелер; Пишчек, Суботич, Хумелс, Шмелцер, Гюндоган, Бендер; Блашчиковски, Гьотце, Ройс, Левандовски.