"Лъвовете" унищожиха надутите поляци и постигнаха знаменита втора победа в Лондон

галерия:

снимка: БТА

България се подигра с очакванията преди началото на олимпийския волейболен турнир и развенча напълно смятания за суперфаворит за титлата Полша с 3:1 в „Ърлс Корт".

 

Първият гейм премина под тоталната диктовка на „лъвовете" и те го спечелиха с 25:22 за 26 минути, а вторият се превърна с маратонски, но при петия си гейм-бол нашите отново надделяха и спечелиха с 29:27.

 

Последва убедителен успех за „дружина полска" в третата част с 25:13, но четвъртият гейм отново бе в актива на България и нашите момчета завоюваха отлична втора победа в Лондон след 25:23.

 

Всички „лъвове" на полето заслужиха аплодисментите на българските фенове, макар в залата близо 7 от 11 000 зрители да подкрепяха бурно поляците.

 

Феноменалният Цветан Соколов записа цели 28 точки (4 аса), а с 12 се отчете Тодор Скримов (2 дикретно от сервис), докато Виктор Йосифов завърши с 10 (1 ас). По 7 бяха в активите на Тодор Алексиев и Теодор Тодоров, 2 записа влезлия в четвъртия гейм Николай Николов, а с 3 завърши разпределителят Георги Братоев.

 

Състав на България:

Георги Братоев, Теодор Салпаров, Тодор Скримов, Тодор Алексиев, Виктор Йосифов, Теодор Тодоров, Цветан Соколов (Николай Николов, Николай Пенчев, Добромир Димитров)

 

 

Състав на Полша:

 

Пьотър Новаковски, Михал Винярски, Бартош Курек, Збигнев Бартман, Лукаш Зигадло, Кристоф Игначак, Марчин Можджонек

 

Първи гейм

 

Мачът започна напълно равностойно и първите 10 разигравания бяха поделени по равно между съперниците на игрището. Едва при сервис на Бартман посрещането на Алексиев беше пробито и поляците поведоха в резултата, а след това спечелиха и следващите две точки, за да се оттеглят с 2 аванс на първия интервал.

 

Грешкна за Цецо Соколов от зона 2 увеличи аванса на „дружината", но мобилизация в редиците ни позволи резултатът да бъде изравнен на 10:10 - добър сервис на Алексиев позволи на Тодоров да блесне с исполински блок, а след това невероятно спасяване на Салпаров доведе до блок-аут след атака на Соколов по диагонала.

 

Сгрешено нападение през центъра на Винярски пък даде шанс на българите да поведат за първи път в мача - 12:11. Разликата се увеличи до 2 в наша полза, преди обаче блокадата на поляците да респектира първо Виктор Йосифов, а след това и Алексиев. Все пак, благодарение на страхотния сервис на Скримов се оттеглихме с минимален аванс на второто техническо прекъсване.

 

Ас на Йосифов увеличи преднината на България при 18:16, а нашето посрещане продължи да неутрализира бомбения сервис на Курек и дори се откъснахме с 3 точки напред - 20:17. Освен че реализираше, Скримов се прояви на висота и с блокадата си отчая нападателите на Полша - 22:19.

 

Грешка на Георги Братоев обаче обрече атаката на Скримов на провал и „дружината" се доближи на точка в резултата, но след това Соколов с мощна забивка ни осигури двоен гейм-бол. Блок-аут на Скримов осигури успеха в първата част - 1:0 за България след 25:22!

 

Втори гейм

 

 

Този път българите бяха тези, които първи пробиха противниковото посрещане от сервис - Виктор Йосифов спомогна, за да поведем с 5:4, а радващ бе фактът, че Алексиев комбинираше успешно атака след посрещане за 6:5.

 

Грешките ни от сервис обаче се натрупваха и на първия интервал водехме само с 8:7, като бяхме подарили 4 точки на поляците. Неточностите при началния ни удар се изчистиха, като дори Соколов записа 2 аса и добави още 2 успешни атаки, за да се откъснем значително при второто техническо прекъсване - 16:13 след точка на Скримов.

 

Блокадата ни до момента бе регистрирала само 4 пункта, но при 17:15 отчая напълно Бартман и той трябваше да бъде заменен от Якуб Ярош при 18:15 в полза на България.

 

За огромно съжаление лекият сервис на Загумни така затрудняваше Скримов и Алексиев, че порадихме цели 4 точки на съперника, без той да ни превъзхожда на полето. Включването на Николай Пенчев за начален удар също не послужи по предназначение и той нацели мрежата, за да поведе Полша с 20:19.

 

Инициативата на „дружината" продължаваше, а екзалтираните 7 000 поляци по трибуните допълнително надъхваха играчите на Анастази. Обратът обаче настъпи внезапно при 21:21 и сервис на Тодоров, който ни позволи да разиграем и Скримов с блок-аут разочарова феновете - 22:21 за България!

 

Соколов с третия си ас в мача прати „лъвовете" само да 2 точки от спечелване на втория гейм! Дори началният удар на Ярош не успя да пречупи посрещането ни и Скримов доведе нещата до двоен гейм-бол за нас! За съжаление обаче Курек оправда звездния си статут в полския отбор и с ас изравни резултата на 24:24. Следващият му сервис бе в аут, но не се възползвахме и от третия си шанс за затваряне на частта.

 

При четвъртата ни възможност поляците имаха изключителния шанс топката да рикошира два пъти в блокадата ни и мрежата, преди да падне в нашето поле - 26:26, но върналият се на полето Алексиев отново ди даде предимство!

 

При 28:27 за България в игра влезе разпределителят на Марек Добромир Димитров, а неговият сервис позволи на блокадата ни да укроти топката, за да може Скримов да материализира петия гейм-бол! 29:27 и 2:0 за „лъвовете" след 34 минути!

 

Трети гейм

 

 

Полша поведе с 3:1, но българите изравниха след разиграване, в което направихме 3 последователни блокади и изнервихме нападателите на „дружината", като ги принудихме да стрелят в аут. Бартман върна аванса на Полша след ас, а „лъвовете" отново започнаха да бъркат от сервис, но такава бе картината и във втория гейм.

 

За съжаление обаче два страхотни сервиса на Бартош Курек позволиха на съперника ни да се оттегли с 4 точки аванс на първия интервал.

 

Тази разлика се запазваше и при 12:8, като мощните начални удари на поляците продължаваха да влизат в нашето поле и първата им грешка дойде именно тогава - 12:9, но пък Алексиев за втори път в мача прато флот-а си в мрежата.

 

Нови грешки в разиграванията ни доведоха резултата до по-изразителни измерения в полза на Полша - 16:11 на втория интервал. Курек не смяташе да спира с мощните си начални удари, които добавиха набързо още 2 точки в актива на поляците. В такъва случай все по-натрапчиво стана впечатлението, че сме се примирили със загубата на третия гейм.

 

В действителност „дружина полска" се отнесе без милост с нашите и намали изоставането си в геймовете след убедително 25:13.

 

Четвърти гейм

 


Този път не допуснахме изненади в началото на гейма и ние бяхме водещият отбор, който притесняваше посрещането на противника. Фантастична серия от сервис на Георги Братоев му донесе цели 2 аса, а на българите - 4 точки аванс на първия интервал. Соколов продължи с безмилостните си забивки и увеличаваше личния си актив, а с мощния си начален удар при 11:7 отчая напълно Винярски.

 

Скримов също поддържаше изключително ниво на игра при атаките си, като единственият българин с непостоянни изяви бе Алексиев, който бе най-често търсен при сервисите на противника.

 

Поляците демонстрираха много желание в защита, но дори с атрактивни плонжове извън полето не успяваха да спрат атаките на Соколов, който с 23-ата си точка в мача направи резултата 16:11!

 

„Дружината" на Анастази отново загатна за класата си и не се поддаде на негативните емоции, като заличи пасива си и го направи минимален 16:15 и след това дори стигнаха до равенство 17:17. В действителност единственото обяснение за спада в играта ни бе отличната защита на Полша, както и 1-2 неразбирателства между Братоев и Соколов.

 

Курек извади късмет при атаката си, но успя да излъже блокадата ни за 18:18, макар след това Соколов отново да върна инициативата в нашия лагер. Дългите разигравания обаче продължаваха да се печелят от поляците, въпреки самоотвержените прояви на изключителния Салпаров.

 

Нова страховита забивка на Соколов при 20:19 за нас накара Винярски да спасява чак от рекламните пана, но след това Братоев с отлична пусната топка отчая Полша - 21:19! При 21:20 бе ключовият момент в мача, защото Курек излезе на сервис, но прати топката в аут.

 

Поредна атака на Соколов завърши този път с блок-аут в наша полза и поведохме с 23:21, а следващият му мощен удар ни осигури два мач-бола. Първият бе неутрализиран, но при втория Йосифов нанесе звучния шамар за поляците - 25:23 и 3:1 за България!