Ювентус и Нотс Каунти откриха новия стадион в Торино с 1:1 в контрола

Италианският гранд Ювентус откри новия си стадион с контролна среща с третодивизионния английски клуб Нотс Каунти, която завърши 1:1, информира БТА. Новото съоръжение е изградено на мястото на бившия Стадио деле Алпи и струва 120 милиона евро.

 

Така "черно-белите" стават първия клуб в Серия А, който ще играе мачовете си на собствен стадион. Той има капацитет от 40 200 места и наистина е първият модерен стадион в страната. Освен това нито един до момента не разполага с 84 луксозни ложи, а също така миналия месец беше открит и търговския център. На стадиона ще работят два ресторанта и няколко бара за бързо хранене.

 

Отделно от това стадионът няма лекоатлетическа писта, трибуните са съвсем близо до игрището, а резервните скамейки реално са част от трибуната- пълно копие на голяма част от английските стадиони. Ювентус е обличал розови екипи до 1903-а година, когато англичанинът Джон Савидж предлага настоящите цветове на тима. Савидж имал приятел от Нотингам, който му изпраща фланелки, които са пълно копие на екипа на Нотс Каунти. Оттогава тази спортна форма се налага като традиционна за Старата госпожа и с нея са спечелени 27 титли в страната.

 

Именно тази сантиментална причина наложи Нотс Каунти да бъде поканен за участие в откриването на новия стадион. Самото съоръжение в момента е известно като Ювентус стейдиъм, но със сигурност това е неговото неофициално име. Ръководството на клуба е в процес на търсене на спонсор, който да даде името си срещу прилична сума.

 

"Ние разработвахме от доста време този проект и всички в семейството на Ювентус се надяваме на старта на една нова бляскава, пълна с успехи ера. Макар и в труден финансов момент в целия свят, ние бяхме длъжни да го направим заради традициите на Ювентус и от макроикономически аспект, коментира президентът на клуба Андреа Аниели.