Ювентус подчини Аталанта и продължава да води в Калчото

галерия:

снимка: БТА

Ювентус осъществи първата част от плана си да спечели Скудетото и оглавява класирането в Серия А след изиграването на половината кампания.


"Старата госпожа" се реваншира на феновете си за изненадващото домакинско равенство срещу Каляри и спечели с 2:0 след убедителна игра визитата си на Аталанта. Преди почивката играчите на Антонио Конте редуваха пропуски, но през второто полувреме материализираха преимуществото си на стадион "Адзури д'Италия".


Щефан Лихтщайнер откри резултата с глава в 55-ата минута, след като засече отлично центриране на Андреа Пирло. В 81-ата минута Емануеле Джакерини завърши много добра атака на "бианконерите" и се възползва от техничното подаване на резервата Лука Мароне, който замени принудително получилия травма Симоне Пепе.


Така в класирането след 19 мача Ювентус е на върха с 41 точки и се извисява с 4 над втория Милан, който утре гостува на новака Новара на изкуствената трева на "Стадио Силвио Пиола". Удинезе е трети с 35 пункта, следван от Лацио с 33 и Интер с 32, като трите гранда също ще играят утре.

 

Аталанта регистрира пето поражение в Калчото и остава с 20 точки на 15-ата позиция и утре може да бъде изместен от Болоня, който домакинства на Парма в ранния мач от неделната програма на кръга.

 

Артуро Видал нацели горната греда преди почивката, но "старата госпожа" имаше още поне три положения, за да поведе в резултата през първото полувреме. Алесандро Матри се озова на стрелкова позиция във 2-ата минута, но отправи удар над вратата на домакините.


Пак бившият нападател на Каляри можеше да се разпише 9 минути по-късно, но вратарят на Аталанта Андреа Конзили отклони кълбото в страничния стълб и спаси мрежата си.


Паоло де Челие с акробатично изпълнение пробва късмета си, като топката мина встрани от целта, а същият успех имаше и Симоне Пепе.


Бергамаските също създадоха положение за откриване на резултата, но Херман Денис с шут от въздуха прати кълбото покрай вратата, пазена от Джанлуиджи Буфон.


След почивката играта продължи да се води предимно в половината на домакините и в 55-ата минута "бианконерите" бяха възнаградени за по-активните си действия. Бранителите на Аталанта бяха хванати неподготвени при включването на Лихтщайнер, който се възползва от отлично центриране на Андреа Пирло и с глава отблизо матира Конзили - 0:1.


Завръщането в игра на Джорджо Киелини беше единствената промяна в състава на Антонио Конте в сравнение с равенството 1:1 срещу Каляри миналата седмица. Бранителят напълно оправда доверието на треньора си и бе много стабилен в изявите си, като се намесваше решително във всичките случаи, когато домакините внасяха напрежение в наказателното поле.


Ювентус не позволи на бергамаските да потърсят изравняване, въпреки подкрепата на публиката. Буфон не биваше особено затруднен от нападателите на домакините, а в същото време "бианконерите" дебнеха да нанесат втория си удар.


Това се случи в 81-ата минута, когато резервата Лука Мароне получи топката малко пред наказателното поле и с елегантно подаване намери нахлуващия от задна позиция Джакерини. Само едно докосване беше нужно на последния, за да преодолее Конзили и да подпечата победата на Ювентус.