България на Любо Пенев преклони глава за първи път

галерия:

Българският национален отбор претърпя първа загуба под ръководството на Любослав Пенев, след като не успя да се противопостави на Турция и отстъпи с 2:0 на „Ред Бул Арена" в Залцбург.

 

„Лъвовете" не отстъпваха значително на символичните си домакини и не бяха подложени на натиск, но въпреки това позволиха да им бъдат отбелязани два нелепи гола - в 22-ата минута Йомер Топрак засече топката след центриране от корнер и откри резултата.

 

В 90-ата минута пък Барак Йълмаз реализира второто попадение, след като се възползва от отличен извеждащ пас покрай разредената българска защита. Нападателят с премерен изстрел преодоля дебютанта на вратата Пламен Илиев и оформи крайното 2:0.

 

България владееше повече топката през второто полувреме, но не можа да стигне до много голови положения, а равносметката от головите ситуации в актива на „лъвовете" показва, че Станислав Манолев направи най-сериозните пропуски.

 

В края на първото полувреме Христо Златински сервира кълбото за халфа на ПСВ на 2 метра от голлинията, но Манолев бе изпреварен и топката бе изчистена в тъч - това бе най-хубавата атака през цялата първа част.

 

Въпреки че привидно владееха инициативата след почивката, възпитаниците на Пенев така и не подложиха символичните домакини на сериозен и по-продължителен натиск. Манолев стреля над вратата с глава в 60-ата минута и с това се изчерпаха нервните моменти пред противниковата врата.

 

В защита пък синхронът между българските футболисти не бе на най-високо ниво и това доведе до няколкото опасности пред вратарите Стоян Колев и Пламен Илиев.

 

Националният селекционер Любослав Пенев започна мача с пет промени спрямо предишната си контрола в Холандия, спечелена с 2:1.

 

На вратата застана Стоян Колев, а пред него в защита бяха наредени Иван Бандаловски, Валентин Илиев, Николай Бодуров и Петър Занев.

 

Станислав Манолев оперираше по дясното крило, а в халфовата линия се подвизаваха още Владимир Гаджев, Христо Златински и Светослав Дяков. Емил Гъргоров играеше ролята на плеймейкър, докато малко по-напред бе изнесен Ивелин Попов.

 

В първия четвърт час на срещата българите играеха по-пасивно и далеч по-малко задържаха топката от съперниците си. Турция не стигаше до чисти положения, но на няколко пъти пробва да внесе смут в отбраната на „лъвовете".

 

Бранителите на България не се притесняваха да чистят топката в ъглови удари, защото от тях турците не извличаха никакви позитиви. Ударите към двете врати също бяха рядкост, а трикольорите на два-три пъти пробваха да организират контраатаки, които обаче не водеха до проблеми за вратаря на Турция Мерт Гюнок. Правеше впечатление стремежът на българите да разиграват с едно докосване, но се забелязваше и припряност в действията им.

 

Така изведнъж дойде 22-ата минута, когато символичните домакини на срещата вкараха първия гол в мача - центриране от корнер вляво на вратата на Стоян Колев бе засечено с крак от Йомер Топрак. Централният бранител на турците бе изпуснат от Валентин Илиев и успя да нанесе решителен удар от 4-5 метра разстояние - 1:0.

 

 

След гола срещата продължи да се развива в неособено високо темпо, но българите започнаха по-често да поглеждат към вратата на противника. Иван Бандаловски и Станислав Манолев бяха далеч по-активни по дясното крило, отколкото Петър Занев и Христо Златински по лявото.

 

Въпреки това най-чистото положение в актива на българите дойде след скоростна комбинация по левия фланг - Емил Гъргоров изведе на скорост Златински отляво в наказателното поле, а играчът на Локомотив Пловдив центрира успоредно на голлинията. Попов се размина с топката, а Манолев понечи да я засече в мрежата, но самоотвержен шпагат на Исмаил Кьойбашъ изкара кълбото в корнер в 40-ата минута.

 

 

Христо Златински отправи силен удар 120 секунди преди почивката, но не затрудни особено стража на южните ни съседи, което бе последното важно действие за първото полувреме.

 

След почивката Любо Пенев пусна в игра Борис Галчев и Илиян Мицански на мястото на Емил Гъргоров и Христо Златински. Така „лъвовете" заиграха с двама по-изявени нападатели, като динамиката в играта им се повиши, за разлика от турците, които определено върнаха газта.

 

Отново Станислав Манолев се оказа на върха на добра атака на българите, но пак не можа да изравни резултата - в 55-ата минута след центриране от фаул Вальо Илиев насочи топката към футболиста на ПСВ, но той с глава стреля над вратата от 3-4 метра.

 

По-голямото владение на кълбото от страна на българите не се материализираше в голови положения, а от своя страна турците отново застрашиха Стоян Колев. В 67-ата минута Нури Шахин стреля от около 20 метра и разтресе горната греда, като стражът на „лъвовете" прецени, че топката няма да посети мрежата му.

 

Двамата селекционери извършиха и останалите си смени в срещата, като дебют с националната фланелка направиха Пламен Илиев и Стефан Велев.

 

През цялата втора част хаосът в предни позиции лишаваше трикольорите ни от възможността да търсим изравняване - включванията по фланга пък почти липсваха, а смените не доведоха до желаната промяна в поведението на отбора.

 

В 85-ата минута пък Николай Бодуров направи груба грешка в защита и позволи на Барак Йълмаз да се озове очи в очи с вратаря Пламен Илиев, но нападателят на Турция стреля много слабо и право в тялото на стража на Левски.

 

В 90-ата минута обаче символичните домакини стигнаха до втория гол, след като защитата на „лъвовете" бе разцепена с извеждащо подаване към Йълмаз, който напредна и от десетина метра простреля Илиев за 2:0.

 

Така до края на срещата, за съжаление, българите не намериха пътя до противниковата мрежа и записаха първа загуба под ръководството на Любослав Пенев.