Давид Вия: Голът на финала срещу Манчестър е най-важният в живота ми

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Давид Вия е повече от просто голова машина. В кариерата си той е реализирал общо 278 гола в официални мачове и няма намерение да спира успешната си серия. В националния отбор на Испания нападателят на Барселона еднолично оглавява голмайсторската листа за всички времена със своите 47 попадения - едно повече от легендата на Реал Мадрид Раул Гонсалес.

 

Самият му треньор в Барса Пеп Гуардиола наскоро обяви Вия за „жизненоважен за отбора" и наистина е така, въпреки че на пръв поглед може да изглежда, че бившият ас на Валенсия е консуматор. Той работи много по терена и участва активно дори в борбата за отнемане на топката.

 

Каталунският вестник Sport публикува днес обширно интервю със звездата на Барселона.

 

Миналата година не успя да участваш в предсезонната подготовка. Как оценяваш първото си лятно турне с Барса?

 

С радост и любов - не само защото е с Барса, а като цяло защото ми харесват предсезонните подготовки. Те са ключови за добрата форма. А когато не можеш да ги направиш е недостатък.

 

Пеп каза публично, че Вия е възможно в най-доброто си състояние. Точно тогава дойде онзи мач срещу Манчестър Юнайтед във Вашингтон, когато не се представихте на ниво.

 

Да, съгласен съм с треньора. Специално в мача с Юнайтед не се чувствах много добре, но той го видя и го разбра. Не знам дали беше заради жегата, но още през първото полувреме бях много уморен, дори на моменти ми се виеше свят. Но в останалите мачове и тренировки се чувствах страхотно.

 

Един нападател живее, за да вкарва голове.

 

Винаги се стремя не просто да отбележа гол. Обичам да го правя, но помагам и с други неща на отбора и е хубаво, че треньорът забелязва усилията ми.

 

Ти си нападател, който признава егоизма си.

 

Нападателят трябва да бъде егоистичен в определен смисъл на думата.

 

В какъв смисъл точно?

 

Винаги трябва да се мисли за отбора, но когато загряваш на терена преди мач, трябва да мислиш как бележиш - в този смисъл. Винаги да си повтаряш, че днес трябва да отбележиш. А не да стреляш, дори когато съотборник е в по-добра позиция.

 

Трудно ли ти е, когато отборът побеждава, но ти не отбелязваш голове?

 

Винаги е хубаво да си сред голмайсторите, но щом отборът е победил, аз съм доволен.

 

Според теб роб ли си на головете?

 

Не съвсем. Вярно е обаче, че някои нападатели биват съдени единствено спрямо това дали са отбелязали или не.


В какво се състои головият нюх?

 

Винаги трябва да мислиш за гола, дори когато вършиш друга работа на терена, винаги трябва да го правиш с мисъл за попадение. Да се позиционираш правилно на точното място. Има красиви голове, които бележиш в горния ъгъл, например, но понякога трябва да довкараш отбита топка, която е попаднала в краката ти. В крайна сметка всички се оценяват еднакво.

 

Чави каза, че се е радвал най-много на твой гол на финала в Шампионската лига на „Уембли".

 

Радвам се, че Чави е казал това. Във великата история на един велик отбор да отбележиш гол на финала е най-доброто възможно нещо. За мен това беше много специален гол, защото независимо от факта, че контролирахме мача, 2:1 срещу Манчестър Юнайтед е коварен резултат. След това попадение разбрахме, че ще спечелим. Най-важният гол в живота ми.

 

Ами двата ти гола срещу Реал Мадрид за победата с 5:0 на „Камп Ноу"?

 

Много добър мач за мен. Този мач, заедно с успеха над Юнайтед, бяха най-добрите мачове за миналия сезон. Беше красиво, защото за първи път с екипа на Барса се изправях срещу Реал. Историята ще запомни първото ми „Ел Класико" с победа 5:0 и две попадения.

 

Какво е мнението ти за четирите двубоя с Реал в края на сезона?

 

Много напрегнати мачове, защото имаше много моменти, които не са полезни за футбола. Но да изиграеш четири дербита за 18 дни - за първенството, за Купата на краля и в Шампионската лига е прекалено голямо напрежение. Преди всичко трябва да сме сигурни, че няма да има такива скандали в следващите ни двубои.

 

Мачовете за Суперкупата са съвсем скоро.

 

Да, както и началото на шампионата, което отново предполага, че ще е напрегнато.

 

Лесно ли е да се играе в Барса?

 

Мога да ви дам купища примери за красотата на футбола, който практикува Барселона, но всъщност е доста трудно, това е сигурно. Сложно е, но аз го приемам като лично предизвикателство. Аз имах предимството да познавам повечето играчи от националния отбор, а мечтата ми, още когато се подвизавах във Валенсия, беше да играя в Барса един ден. Когато зад теб са най-добрите халфове в света, се чувстваш по-сигурен.

 

Името на Сеск Фабрегас се свързва с Барселона вече няколко години, но все още той не се е върнал в отбора.

 

Доста е трудно. Опитах се да поговоря с него, не за трансфера, а за да го развеселя, да му кажа, че може да разчита на мен, ако се нуждае от нещо. Аз самият се побърквах преди да осъществя преминаването си в Барса и му дадох някои съвети, но той е силно момче. Надявам се краят на сагата за него да е щастлив, както беше за мен. Не само защото той е класен играч, който ще вдигне нивото на състава, но и защото ми е приятел.

 

Алвеш веднъж каза, че ако Гуардиола му нареди да се хвърли от прозореца, ще го направи, защото е сигурен, че ще е добре за отбора. До такава степен ли вярвате на треньора си и това ли е най-важното за един шампионски тим?

 

Да, това е цената на треньор като Пеп. Той винаги може да ни мотивира, защото му вярваме. Изпълняваме всичко, което той иска от нас, защото знаем, че е добре за отбора.

 

Докато беше във Валенсия, каза, че Меси е по-добър от Кристиано Роналдо.

 

Не съм виждал играч като Меси на терена. Имало е добри играчи в историята, но не като Лео, въпреки че уважавам различните мнения.

 

Вярно ли е според теб, че Педро е неговият наследник?

 

Да, той работи с треньора от много време и прави точно това, което му се казва.

 

Какво се има предвид, когато се говори, че на Пеп липсва желание за борба?

 

Може би факта, че отбор, който играе толкова добре като Барселона, не може да губи с 4:1 (загубата от Чивас Гуадалахара в САЩ). Поражението от Юнайтед с 1:2 е разбираемо, но за това от Чивас с 1:4 няма обяснение. Нещо се обърка.

 

Какво ще кажеш на феновете, за да ги успокоиш преди Суперкупата срещу Реал?

 

Че победите са важни, но предсезонните подготовки са предимно за презареждане на батериите. Победите в тях са най-вече за по-висок морал на тима, но не са определящи. Вярваме, че сме готови за истинските дербита.