Новият Левски тръгна с успех над силен съперник

снимка: БТА

Отборът на Левски спечели първата си приятелска среща на австрийска земя, след като днес воденият от Илиан Илиев тим постигна хубав успех с 2:0 над силния украински Металург Донецк в Линдабрун.


И двете попадения за българите паднаха през вторите 45 минути, когато в мрежата на Металург се разписаха централният защитник Иво Иванов и новото попълнение Марсиньо, който отбеляза след хубав финт и премерен удар в далечния ъгъл.


Старши-треньорът на "сините" Илиан Илиев даде шанс на някои от юношите на клуба в своя титулярен състав, като сред стартовите единадесет попаднаха Антонио Вутов и Ивелино Иванов. Там бяха още и новите попълнения Ромен Ели, Агиеманг Опоку и Базил де Карвальо.


През втората част участие в срещата взеха и други двама от новите футболисти на Левски - Роман Прохазка и Марсиньо. Завърналият се на "Герена" Станислав Ангелов не взе участие в спаринга заради здравословни проблеми. Същото важи и за Владимир Гаджев.


Титуляри за Металург бяха три добре познати имена в България, а именно - бившите футболисти на ЦСКА Велизар Димитров и Грегъри Нелсън, както и миналият през Левски бразилец Зе Соарес. Димитров остана на терена до 69', когато бе заменен от Данило.


Двата отбора започнаха много равностойно срещата, като Христо Йовов можеше още в 4-ата минута да изведе Левски напред в резултата, но ударът му от пряк свободен удар бе спасен от вратаря. Две минути по-късно пък бившият „левскар" Зе Соарес се озова очи в очи с Пламен Илиев, но стреля право в тялото на младия страж.


В следващите минути пък Велизар Димитров се активизира в предни позиции, като постоянно представляваше заплаха за „синята" отбрана. Той можеше и да се разпише в 15-ата минута, но ударът му попадна в ръцете на капитанът на Левски Илиев.


Металург установи контрол върху срещата, като атаките на Левски не се получаваха. Велизар Димитров продължи да тормози „синята" защита, но безрезултатно. В 29-ата минута пък Иво Иванов допусна фрапантна грешка, подари топката на Зе Соарес, който бързо комбинира с Грегъри Нелсън. Бившият играч на ЦСКА пусна към Газарян, който фронтално от 20 метра не успя да завърши добре и Илиев спаси.


До края на полувремето до сериозни опасности пред двете врати не се стигна, като единственото по-запомнящо се изпълнение беше на Цецо Тонев, който преодоля трима защитници по лявото крило, но бе спрян с цената на нарушение пред наказателното поле. За жалост на левскарите, не последва нищо опасно за украинската врата.


През второто полувреме в игра за Левски влезнаха Рамос, Райков и Башлиев, както и новите попълнения Прохазка и Марсиньо. Това веднага даде резултат, като в 47-ата минута Иво Иванов не успя да се възползва от прекрасно центриране на Райков и от 7 метра с глава прати топката над гредата. Две минути по-късно Марсиньо направи чудесен пробив през центъра, събра защитниците на Металург около себе си и пусна на Рамос, който обаче от чиста позиция пропусна.


Силните атаки на Левски обаче дадоха резултат в 52-ата минута. Рамос центрира чудесно в наказателното поле от корнер, а там Иво Иванов беше изпуснат от защитата и безпроблемно с глава насочи топката в долния десен ъгъл на вратата - 1:0 за „сините".


В 61-ата минута пък Райков бе на косъм от това да удвои преднината за своя тим, след като получи топката в наказателното поле и реши да стреля от около 17 метра през човек. Вратарят на Металург не се намеси убедително, но за негово щастие коженото кълбо се отби в левия страничен стълб.


Резултатът в Линдабрун бе удвоен след малко повече от десет минути, когато футболистите на Илиан Илиев нанесоха втори удар по своя съперник. С индивидуална проява блесна новото попълнение Марсиньо, който получи подаване от свой съотборник, направи за смях бранител на украинците и с техничен изстрел не остави шансове на противниковия вратар - 2:0 за Левски.

 

В последните 15 минути Кристовао Рамос на няколко пъти прояви повишена активност и опита да отбележи трети гол в мрежата на Металург, но опитите на португалеца бяха отразени.