България се изкачи до 85-то място в ранглистата на ФИФА

снимка: SPORTA.BG

Българският национален отбор направи добър мач в контролата с Унгария и след равенството 1:1 вече отбеляза прогрес в ранглистата на ФИФА.

 

Трикольорите ни вече имат 406 точки и се изкачиха с три места до 85-та позиция, като предишното им класиране беше най-слабото в историята.

 

Новият селекционер на „лъвовете" Любослав Пенев можеше да дебютира и с победа, защото избраниците му направиха много приятно впечатление с продукцията си най-вече през второто полувреме на приятелската среща с „маджарите".

 

Българите стояха на терена уверено и пробваха извеждащи подавания към нападателите, с което изненадваха противниковата отбрана. Негативният аспект на този стил на игра бяха прекалено големия брой засади - 12, но независимо от това Ивелин Попов, Валери Божинов и Александър Тонев излязоха на няколко пъти очи в очи с вратаря на Унгария.

 

Капитанът Попов и юношата на ЦСКА се отчетоха с пропуски във въпросните ситуации, но резервата Валери Божинов вкара изравнителното попадение в 87-ата минута, когато получи извеждащ пас от Светослав Дяков и майсторски реализира за крайното 1:1.

 

Прогресът под ръководството на Любо Пенев вече е узаконен и с изкачването в ранглистата на ФИФА, макар България все още да е доста назад в класацията на националните отбори.

 

Почти всичките ни съперници в квалификациите за Световното първенство в Бразилия през 2014-та година са по-напред от нас в подреждането - само Малта е зад „лъвовете" и е 152-ра, но отчита прогрес от цели 11 позиции.

 

Италия вече е единственият ни опонент от топ 10, като „адзурите" падат с 1 място и вече са 9-ти в света, а Дания регистрира същия спад и се намира на 11-та позиция. Чехия остава 29-та, а Армения се смъкна до 44-то място (-3).

 

Испания продължава да бъде лидер, а победата на Холандия на „Уембли" допринесе за скока на „лалетата" до втората позиция, като те изпреварват Германия. Бундестима бе победен от Франция в контрола и вече е на трето място, следван от Уругвай.

 

Бразилия се завърна в топ 5, след като прогресира с 2 места за сметка на Англия и Португалия, които вече са шести и седми.

 

Аржентина също отчита позитивно класиране спрямо предния месец, защото вече е на 8-ма позиция (+3), а десетката допълват италианците и Хърватия.

 

В топ 10 най-голямото изкачване е за Украйна и Узбекистан - 10 места, съответно до 49-то и 67-мо.

 

Най-големият спад е на Сиера Леоне, който от 82-ра позиция се смъква на 73-та, докато Канада е с 8 места по-надолу до 79-то.