Изпълкомът направи промени в опит да избяга от нов случай "Анисе"

снимка: bfunion.bg

Изпълкомът на БФС днес направи промени в някои нормативни документи. Двете най-важни решения днес на Изпълкома засягат изцяло случая на футболиста Абел Анисе. Изглежда от футболната ни централа искат да се подготвят за други подобни случаи.

 

През зимната избухна скандал, след като футболиста на Черноморец Абел Анисе прекрати договора си с бургазлии и премина като свободен агент в тима на ЦСКА. След нападките и от двете страни, които се скъсаха да се оправдават и да се хвалят кой е по-прав и по-крив стана ясно следното:

 

Договорът на Черноморец с футболиста Абел Анисе не е бил коректно оформен спрямо практиките на БФС, но той е бил приет в централата. Става въпрос, че е имало точка в договора на Анисе, където се споменава, че той е на изпитателен срок, където се изпитват неговите умения и качества.

 

Анисе е прекратил договора си с Черноморец еднолично като твърди, че от клуба не са му платили три заплати, докато от бургаския клуб извадиха документите с всички плащания към футболиста.

 

Така казусът се очертава да поеме към ФИФА:

 

Според новите промени в нормативните документи на БФС, вече не мога да се изпитват качествата на футболиста, което е забранено и от ФИФА. Също така футболист няма да може да прекратява договора си едностранно по време на сезона със своя клуб. Точно по горните две точки се захапаха Черноморец и ЦСКА.


Ето и решенията на Изпълкома:


1. Утвърждава състава на комисията за промени в нормативните документи на БФС за сезон 2012/2013 г.:

 

Председател - Михаил Касабов, Вицепрезидент на БФС
Зам. председатели - Наско Сираков и Емил Костадинов, членове на Изпълнителния комитет
Секретар: Елена Ваташка
Членове: Борислав Попов - изпълнителен директор, Тервел Златев - зам. изпълнителен директор
Антон Попов - директор "Първенства и турнири" към БФС
Представители на БПФЛ: Румен Вълков - АФЛ, Георги Бойчев - АБФ, Павел Панов - Направление "ДЮФ", Юри Николов - Треньорска школа

 

 
Комисията за промени в нормативните документи на БФС може да привлича в дейността си представители и на други структури на БФС и да внесе предлаганите промени на заседанието на ИК на БФС през месеците април или май 2012 г.


 
2. Разгледа доклад от Изпълнителния директор на БФС Борислав Попов относно изменения в Правилника за статута и трансферите на футболистите:


 
Във връзка с възникнали проблеми по прилагането на Правилника за статута и трансферите на футболистите се налага конкретизиране на някои от неговите разпоредби, които да влязат в сила от началото на зимния трансферен прозорец за сезон 2011/2012:

 

2.1. Необходимо е да се въведе категорична забрана за клубовете да включват в договорите си с футболистите условия или уговорки за изпитване на техните умения или качества. Тази практика категорично е отречена от ФИФА и следва да се прилага и от БФС и клубовете.
С оглед на изложеното се приема в чл. 12 от ПСТФ да се създаде нова алинея 4 със следното съдържание:
"(4) Футболният клуб не може да включва в договора с футболиста-професионалист, условия за проверка на неговата годност или качества да упражнява професията "футболист".
2.2. Необходима е и корекция в чл. 43, който предвижда, че сключен договор не може да се прекрати едностранно по време на сезона. Това е установен принцип в световния футбол и поради това следва изрично да се посочи като принцип, който защитава договорната стабилност във футбола. Новият текст гласи:

"(43) Договорната стабилност означава, че сключен договор или упражняването на състезателни права не могат да се прекратяват едностранно по време на сезона."

 
3. Приемане на Международния и Вътрешния спортния календар за 2012 г.

 


 
4. Във връзка с Устава на Арбитражния съд пир Българския футболен съюз (чл. 2, ал. 2, както и чл. 7, ал. 1, ал. 2 и ал. 3) Изпълнителният комитет на БФС заличава от листата на Арбитражния съд арбитрите от квотата на БПФЛ
1. Десислава Славчева Методиева
2. Пламен Петров-Ялнъзов
Други двама арбитри от квотата на БПФЛ - Любомир Цеков и Ясен Тодоров, вече са заличени.
На тяхно място ще бъдат вписани нови четирима арбитри за запълване на цялата квота на БПФЛ:
1. Трифон Димитров Балевски
2. Явор Иванов Илиев
3. Светлин Димитров Стойнев