Арсен Венгер не е сигурен във финансовия феърплей на УЕФА

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер се страхува, че УЕФА няма да може да вкара новите изисквания за финансов феърплей.

 

Очаква се европейската централа да внедри новата система за сезон 2013/2014. Тя ще им даде правото да спират футболни клубове от участие в Шампионската лига или Лига Европа, ако не харчат според възможностите си в рамките на три години.

 

Манчестър Сити и Пари Сен Жермен се изкачиха до върха в своите страни с помощта на огромните финансови ресурси на арабските си собственици.

 

Според Венгер обаче властта на топ отборите в Европа може да отслаби позицията на УЕФА относно изпълняването на новите финансови ограничения. Френският мениджър посочи футболният клуб Сион като пример за това, че УЕФА губи авторитета си. Швейцарският отбор оспорва решението на централата да ги извади от Лига Европа като заведе гражданско дело в Спортния арбитражен съд.

 

Наставникът на Арсенал каза: „Ще може ли УЕФА да вкара изикванията? Съмнявам се. В другите страни имаме Пари Сен Жермен и Малага, както и Манчестър Сити. Когато те имат нужното влияние, ще е трудно да се бориш с тях."

 

Манчестър Сити отчете рекордни финансофи загуби от 194.9 милиона паунда, по-рано този месец, като само 174 милиона паунда отиват за заплати.

 


„Като погледнете цифрите на Сити, наистина ли мислите, че това ще проработи през 2013 година? Аз не виждам как, при положение, че стойността на заплатите надвишава оборота. Честно казано, това няма как да се случи за една година. Освен това, след като Сион оспори решението на УЕФА, те загубиха доста от властта си. Живеем в свят, където всяко взето решение се оспорва", завърши Венгер.