Гомес изпусна дузпа и Байерн взе само точка срещу Наполи (видео)

снимка: Guliver/Getty Images

Марио Гомес изпусна дузпа в 47-ата минута и не можа да донесе победата на Байерн при гостуването на Наполи в най-интригуващия сблъсък от вторничната програма на Шампионската лига. През първото полувреме още във 2-ата минута Тони Кроос изведе гостите напред, а злощастен автогол на Джером Боатенг в 40-ата възроди надеждите на Наполи, че загубата ще бъде избегната.

 

В крайна сметка през второто полувреме „баварците" бяха по-близо до втори гол, но така и не направиха решителната крачка към него, с което до голяма степен индикираха, че не заслужават повече от равенство на „Сан Паоло".

 

В класирането в групата Байерн е първи със 7 точки, а Наполи заема втора позиция, след като има 5 пункта и продължава да бъде непобеден в турнира. Манчестър Сити е трети с 4 точки, а Виляреал е на дъното без актив след три загуби.

 

Още първата атака, която „баварците" организираха, се оказа голова - във втората минута Тони Кроос се промуши в празното пространство в центъра на отбраната на домакините. След това овладя паса от дясното крило и нахлу в наказателното поле, за да може спокойно да преодолее безпомощния Морган Де Санктис - 0:1.

 

През първия четвърт час изглеждаше, че Байерн е далеч по-наясно с начина, по който иска да организира играта си и често овладяваше топката в близост до пеналтерията на домакини. Те продължаваха да имат проблеми в центъра, а атаките им по фланговете не се получаваха. Центриранията от лявото крило на Сунига и Лавеци така и не даваха шанс на никого от Наполи да играе с топката в наказателното поле.

 

Като цяло играчите на Валтер Мадзари много припряно изнасяха топката в предни позиции и обичайните лидери на отбора сякаш си прехвърляха отговорността, като никой не се наемаше да поеме инициативата. Затова и Мануел Нойер не бе поставен под напрежение нито веднъж през първото полувреме, докато поне хазартните действия на бранителите в „небесно-синьо" вдигаха адреналина на Морган Де Санктис.

 

Байерн рязко дръпна газта след изиграването на половин час от срещата и даваше повече шансове на домакините да атакуват по крилата. Освен Лавеци отляво, чиито пробиви бяха лесно разгадаеми за Джером Боатенг, по десния фланг Маджо често надбягваше Филип Лам.

 

В 40-ата минута именно Маджо за пореден път си създаде позиция за прострелно центриране, което принуди Джером Боатенг плонжирайки да прати топката в собствената си мрежа, в стремежа си да я изчисти - 1:1 след злощастен автогол.

 

Така на полувремето резултатът бе равен, въпреки преимуществото на Байерн през по-голямата част от 45-те минути.

 

Втората част също започна ударно за „баварците", които получиха възможност да изпълнят дузпа само след 120 секунди игра - изстрел на Марио Гомес закачи ръката на застаналия с гръб към ситуацията Паоло Канаваро. Реферът Олегарио Бенкеренка обаче посочи бялата точка, но Гомес стреля слабо и Де Санктис спокойно улови топката по земя.

 

Байерн явно бе решен да възстанови преднината си и подложи на натиск домакините, като на няколко пъти след центрирания от статични положения се получаваха напрегнати мелета в пеналтерията на Наполи. Най-близо до гол в тези ситуации се оказа Томас Мюлер в 53-ата минута, но от неудобна позиция не можа да прати топката в мрежата, въпреки че бе на три метра от вратата.

 

Също както през първата част, постепенно домакините съумяха да успокоят достатъчно играта, така че набезите на Байерн да поутихнат. Неаполитанците дори започнаха да се задържат повече в противниковата половина, но продължавах да изпитват проблеми с намирането на празни пространства в отбраната на „баварците".

 

В 76-ата минута домакините организираха многоходова акция и с няколко подавания матираха отбраната на немците, но Кавани се засуети в наказателното поле и изпусна момента да стреля, след което загуби топката.

 

До края на мача играчите започнаха да действат по-предпазливо и явно осъзнаха значимостта на спечелената точка. Все пак Байерн получи още един шанс да вкара победен гол, когато Инлер подари топката на Швайнщайгер, но немският халф стреля встрани от вратата.