Барселона повали Милан, Меси с два гола и нов рекорд (видео)

галерия:

снимка: БТА

Барселона продължава защитата на титлата си в Шампионската лига, след като се наложи с 3:1 над седемкратния шампион Милан в мача реванш от най-вълнуващия четвъртфинален сблъсък в турнира през тази година. Първата среща на "Сан Сиро" завърши без победител - 0:0 и така всичко бе решено на "Камп Ноу", където каталунците извоюваха правото си да играят на полуфиналите.

 

Възпитаниците на Хосеп Гуардиола започнаха вихрено срещата и Лионел Меси още в 5-ата минута мина като колче Алесандро Неста и нахлу в наказателното поле, но изстрелът му, макар и силен, бе спасен от Кристиан Абиати. Две минути по-късно (7') отново Меси се възползва от подаване на Сеск Фабрегас, пое топката на гърди и изведнъж се озова очи в очи с Абиати, но ударът му не намери очертанията на вратата.

 

Така се стигна до 10-ата минута, когато натискът на Барселона бе материализиран с отсъждането на дузпа за нарушение на Лука Антонини срещи Меси в наказателното поле. Зад топката застана потърпевшият и с хладнокръвен удар в десния долен ъгъл на вратата, не остави шансове на Абиати, който хвана посоката, но не и топката.

 

Попадението пък бе рекордно 13-то за Меси през настоящата кампания в Шампионската лига, с което той изпревари холандеца Рууд ван Нистелрой, подобрявайки пореден голов рекорд в кариерата си, този път за най-много голове в Шампионската лига за един сезон, като преди мача аржентинецът имаше 12 и делеше първото място с Ван Нистелрой. Попадението бе и под юбилейния номер 50 за Меси, с което той изпревари легендата на Реал Мадрид Алфредо Ди Стефано (49 гола) във вечната голмайсторска ранглиста на турнира.

 

След гола домакините търсеха бърз втори, но защитата на Милан успя да се справи с напрежението, на което бе подложена и в 33-ата минута, при първата си по-сериозна атака към вратата на каталунците, италианският гранд показа, че въпреки кадровите проблеми, които изпитва, може да бъде убийствено ефективен, изравнявайки резултата.

 

Атаката започна от Робиньо, който напредна и намери Златан Ибрахимович в половината на Барселона, шведът с великолепен диагонален пас преодоля отбраната на каталунците, топката попадна в адресанта си Антонио Ночерино и той с хубав удар преодоля Виктор Валдес за 1:1, давайки надежди на Милан, който при този резултат щеше да продължи напред.

 

Радостта на “росонерите” обаче не трая дълго, защото след седем минути (40’) Барселона отново излезе напред в резултата, след като домакините получиха правото да изпълнят втора дузпа - за задържане за фланелката на Серхио Бускетс от Неста.

 

Правото да я изпълни очаквано се падна на рекордьора Лео Меси, който този път смени ъгъла, докато Абиати - не, и това доведе до 2:1 и 14-ти гол за аржентинеца в Шампионската лига през този сезон и общо 51-ви в кариерата му, с което аржентинецът пък се изравни с Тиери Анри на третото място за всички времена, като пред него остават единствено Раул със 71 гола и Ван Нистелрой с 54.

 

В самия край на първото полувреме отново Меси беше близо до хеттрик, но този път Абиати успя да отрази техничният му удар.

 

След почивката Барселона продължи да бъде по-активният отбор на терена и в 54-ата минута успя да издебне своя съперник, като в основата на всичко за пореден път беше Меси, който в типичния си стил нахлу през центъра и стреля, ударът му обаче се отклони от Филип Мексес, но след това топката попадна в Андрес Иниеста и той с техничен удар, преодоля вратаря на Милан, давайки спокойствие на каталунците - 3:1.

 

Милан отговори с коварен изстрел на Робиньо в 62-ата минута, но Валдес показа класа и спаси, а след това и съдията отсъди игра с ръка при поемането на топката от бразилеца.

 

В 69-ата минута Барселона бе много близо до четвърти гол, Меси намери с чудесен дълъг пас Тиаго Алкантара, той веднага стреля, но ударът му по земята мина встрани от вратата.

 

До края на мача темпото на игра спадна, като футболистите на Барселона чакаха да последния съдийски сигнал, доволни от работата си, докато тези на Милан така и не успяха да намерят път към вратата на Виктор Валдес и напускат турнира.

 

За място на финала Барселона ще спори с победителя от четвъртфиналния сблъсък между Челси и Бенфика, които играят утре.