"Арена Армеец" приема Световната лига от 4-ти до 8-ми юли

снимка: БТА

Станаха ясни датите на домакинството на Световната лига. Както е известно България за първи път ще има възможност да бъде домакин на такъв голям волейболен форум в последните години.

 

Новото бижу зала „Арена Армеец" ще отвори врати за най-добрите волейболисти в света от 4-ти до 8-ми юли. Българският национален отбор се класира по право за финалната фаза и се очакват препълнени трибуни в подкрепа за „лъвовете".


Предстои на заседание на 7-и декември 2011 година, на което Съветът на Световна лига да обсъди някои важни неща относно организацията на на предварителната фаза на турнира. През 2012 година има и Олимпиада, където ще участват най-добрите отбори в света, това налага малко промени във формата.

 

Ето и регламента на съвета на Световната лига, според който на 7 декември ще се вземат крайните решения.


- Груповата фаза на Световна лига да се проведе в периода май-юни 2012 година

 

- Формулата за предстоящото състезание да бъде различна в сравнение с миналогодишната. Промените са наложени от това, че идната година е Олимпийска и повечето участници в Световна лига ще участват и в квалификационни турнири за Игрите в Лондон

 

- Според календара, който е одобрен от FIVB с възприемането на новата формула за 2012 година, да бъде редуциран броят на седмиците, за да може да се даде възможност на всички отбори, които ще участват в Олимпийските игри да разполагат с поне 3 седмици почивка преди Игрите в Лондон

 

- Няма да има изменения в броя на мачовете, които всеки тим ще изиграе в Световната лига, както и се запазва системата с 4 групи от по 4 отбора. Всяка една страна да бъде домакин на 3-дневен турнир по системата „всеки срещу всеки"

 

- Датите, групите и точният календар на турнира ще бъдат допълнително утвърдени

 

- Според така предложената нова формула времевият график на груповата фаза ще бъде, следния:

 

Първа седмица на провеждане е 18-27 май 2012 (взет е предвид олимпийският квалификационен календар на всеки отбор).  Втора седмица на провеждане 15-17 юни 2012. Трета седмица на провеждане 22-24 юни 2012. Четвърта седмица на провеждане 29 юни-1 юли 2012. Финали - 4-8 юли 2012 София (България)

 

- За финалния кръг ще се класират 6 отбора: първият от всяка група, най-добрият втори и домакинът.