Гей скандал в Русия хвърли сянка върху Световното по атлетика

снимка: БТА/AP

Лицето на Световното първенство по лека атлетика Елена Исинбаева разкритикува остро протеста на шведката Ема Грийн-Трегаро в подкрепа на правата на гейовете в Русия.

 

Преди началото на 14-ия планетарен шампионат в Москва в страната беше приет закон, който забранява откритото промотиране на хомосексуалността и гей парадите.

 

Решението предизвика куп противоречия, като голяма част от атлетите изразиха възмущението си от дискриминацията на руснаците, а състезателката в десетобоя Грийн-Трегаро даде публичност на мнението си с жест в знак на подкрепа.

 

Тя излезе в сектора за висок скок с нокти, лакирани в цветовете на гей дъгата - червено, жълто, златисто, синьо и лилаво.

 

„Видях дъга над Москва на идване в града и сметнах, че това е знак и е подходящ начин да подкрепя гейовете и да покажа какво мисля по въпроса", обясни шведката, която е бронзова медалистка от шампионата в Хелзинки през 2005-та година.

 

С това си изказване Грийн-Трегаро си навлече гнева на Исинбаева.

 

Световната шампионка в овчарския скок е не само лицето на Световното първенство в Москва, но и кмет на олимпийското село в Сочи, както и основен посланик на Зимната олимпиада догодина.

 

„Подобно нещо показва единствено липса на уважение към Русия, към жителите на Москва, към руснаците като цяло", каза Исинбаева.

 

„Може би сме по-различни от другите европейци, но си имаме закони и всички трябва да ги спазват. Когато отиваме в други страни, се съобразяваме с техните правила, не се опитваме да ги заобикаляме или да ги коментираме. Просто ги уважаваме.

 

Смятаме се за нормални хора - мъжете живеят с жените си, момчетата се срещат с момичета, така е било в историята.

 

Аз не приемам подобен проблем, съжалявам, че атлетите са въвличани в подобни полемики. Ние няма да спрем някого от участие на Олимпиадата в Сочи, само защото няма традиционни връзки.

 

Няма значение, защото нас не ни интересуват националностите, нито цвета на кожата, защото ние сме атлети и сме едно семейство. Работим усилено за една цел - да спечелим златен медал от Олимпиада, да участваме на Олимпиада", каза още Исинбаева.

 

Американските атлети обаче не пропуснаха да изразят възмущението си от закона в Русия, който едва ли не забранява на гейовете открито да прокламират сексуалността си.