Лашон Мерит vs Кирани Джеймс на финала на 400 метра

снимка: БТА/AP

Световеният шампион от Берлин 2009 в бягането на 400 метра Лашон Мерит от САЩ даде сериозна заявка за втора индивидуална титла, класирайки се на финала на Световното първенство по лека атлетика в Москва.

 

Мерит е олимпийски шампион от Пекин в индивидуалното състезание и щафетата на САЩ, а има и златни медали на планетарните първенства в Осака 2007, Берлин 2009 и Дегу 2011 с щафетата на американците.

 

Той даде най-добро време в полуфиналните серии в дисциплината - 44.60 секунди и показа, че се намира в отлична форма и е готов за предизвикателството от Гренада в лицето на Кирани Джеймс.

 

Джеймс е действащият световен и олимпийски шампион на 400 метра и именно той представлява най-сериозната конкуренция на Мерит, особено след като спечели своята серия с време 44.81 секунди.

 

Във въпросната трета серия на трета позиция остана чехът Павел Маслак, който постави национален рекорд с 44.84 и се класира като едно от най-добрите губещи времена. Освен Мерит, от втора серия се класира още белгиецът Жонатан Борле с 44.85 секунди, което е неговото най-добро постижение през сезона.

 

В първа серия представителят на ЮАР Юсеф Ахмед Масрахи направи фантастично бягане и спечели с 44.61 секунди (национален рекорд) в силната конкуренция на американеца Тони Макуей, който остана втори с 44.66 (лично постижение за сезона).

 

Третият Андерсон Енрикеш от Бразилия направи най-бързото бягане в кариерата си - 44.95 секунди - и беше възнаграден с място на финала като едно от щастливите губещи времена.