Пиронкова нямаше аргументи срещу Иванович в "Арена Армеец"

галерия:

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова не започна по най-добрия начин кампанията си в Турнира на шампионките, след като загуби с 0:6, 3:6 от бившата номер 1 в света (настояща номер 16) Ана Иванович за 56 минути игра.

 

Две от най-красивите тенисистки в професионалния тенис предложиха атрактивен сблъсък за зрителите в софийската зала „Арена Армеец", но за съжаление българката не можа да окаже по-сериозна съпротива и логично регистрира поражение.

 

Снимки от мача вижте в нашата галерия.

 

Иванович бе притеснена в прекалено малък откъс от двубоя и Цвети не успя да се възползва от всичките си шансове - те липсваха изцяло в първия сет, а във втория след осъществяването на първия си пробив Пиронкова не можа да изравни резултата на 3:3, при което отстъпи с 2:6.

 

Иванович завърши срещата с 62% успеваемост на сервис срещу 58% за Цвети, но спечелените точки при вкаран първи начален удар бяха още повече в полза на сръбкинята - 18 от 23 срещу само 10 от 23 в полза на Пиронкова.

 

Българката осъществи само един пробив срещу 4 на противничката си, а от 23-те ѝ опита за ретур само 5 са се превърнали в „уинъри", докато Иванович имаше далеч по-висока успеваемост - 13 от 23.


Първи сет

 

Геймове 1, 2, 3

 

Иванович спечели първия гейм без никакъв проблем, благодарение на отличния си първи сервис, с който не позволи на българката дори да запише точка. Първите по-продължителни разигравания се получиха при сервис-гейма на Цвети, но за съжаление, тя тотално губеше инициативата от основната линия и стана жертва на първия пробив в мача.

 

Сръбкията бе също толкова убедителна при своето следващо подаване и почти не даде възможност на Цвети да ѝ се противопостави - 3:0 след около 10 минути игра. В тези мигове правеше впечатление и великолепната работа на Иванович при ретур, който също ѝ спечели три важни точки.


Геймове 4, 5, 6

 

В 4-ия гейм Иванович отново стигна до точка за пробив, но този път началният удар на Пиронкова беше достатъчно добър, за да принуди сръбкинята да стреля в мрежата - 40:40. Цвети обаче нямаше никакъв шанс пред минаващите удари на Иванович, като огромният арсенал на бившата номер 1 отново влезе в употреба и тя направи втория си пробив в мача - 0:4.

 

В петата част на сета Иванович продължи да бъде убийствено ефективна със сервиса си и за по-малко от 100 секунди направи резултата 0:5. Оказалият се последен 6-ти гейм протече по познатото русло - независимо дали от основната линия или на мрежата, сръбкинята не даваше никакъв шанс на съперничката си - 0:6.

 

Втори сет

 

Геймове 1, 2, 3

 

 

Иванович спечели без особено напрежение първия си сервис гейм, но Пиронкова най-накрая се събуди във втората партия и на свой ред записа първи успех в мача - гейм на нула и изравняване на резултата - 1:1. Зрителите също се активизираха и това притесни сръбкинята, която вече не беше толкова убедителна в ударите си. Сръбкинята направи двойна грешка и за първи път в срещата трябваше да отбранява възможност за пробив, но в крайна сметка отново поведе - 1:2.

 

Геймове 4, 5, 6

 

За съжаление импулсът в играта на Пиронкова се оказа краткотраен и във второто си подаване в сета тя допусна пробив на нула - 1:3. Иванович обаче изненадващо върна жеста и резултатът бе намален на 2:3, главно заради зачестилия брой непредизвикани грешки на сръбкинята. В това се криеше и шансът на Цвети - съперничката ѝ да започне да играе с по-малко увереност и да повиши неточностите. За съжаление двойна грешка на българката я провали в опита да изравни резултата - 2:4 след поредния пробив на сметката на Иванович.


Геймове 7, 8

 

Пиронкова изпусна шанса си да направи мача завързан в предишния гейм и отстъпи при следващото подаване на сръбкинята, като точката за 0-40 бе най-дългата и красива в срещата. При сервиса си за оставане от мача Иванович затвърди победата си с лекота и за по-малко от час приключи първия си двубой - 0:6, 2:6.

 

Заместник-министърът на младежда и спорта Йордан Йовчев (в средата) гледа срещата в компанията на футболната легенда Христо Стоичков (вляво) и вицепрезидента на Българската федерация по волейбол Любо Ганев (вдясно)

 

Пиронкова и Иванович откриха борбата в група „Средец", където са още бившата шампионка от Откритото първенство на САЩ (US Open) Стаманта Стоусър и победителката в турнира в Хобрат Елена Веснина.


Срещата между Пиронкова и Иванович бe трета в кариерите на двете тенисистки в турнирите на WTA, като през 2008-ма година във вторния кръг на Мастърс-а в Рим българката печели с 6:4, 5:7, 6:2. Миналият сезон пък Иванович взима реванш с 6:0, 6:4 в осминафиналите на Ролан Гарос.

 

Другите два двубоя в „Арена Армеец" днес ще противопоставят тенисистките от другата група „Сердика". Не преди 19:00 часа на корта излизат Мария Кириленко и Ализе Корне, а от около 21:00 часа е мачът Симона Халеп - Анастасия Павлюченкова.

 

Мачовете на Цвети Пиронкова ще бъдат излъчени на живо по БНТ1, а останалите - по БНТ2.