2013 година в Шампионската лига - доминация на Байерн Мюнхен и българската следа

галерия:

снимка: БТА/AP

Футболът е най-популярната игра, а когато става въпрос за футбол най-голямо внимание винаги приковава Шампионската лига.

И през тази година календарна година станахме свидетели на великолепни двубои и качествен футбол, а в нейния край ще се опитаме да си припомним най-доброто от надпреварата.

През пролетта Байерн Мюнхен спечели най-престижния трофей в клубния футбол за пети път в своята история, след като на финала надигра Борусия Дортмунд с 2:1.

Баварците достигнаха решителната битка в лигата за трети път в последните четири години и най-после успяха да вземат трофея с гол в края на мача на Ариен Робен - футболистът, който бе най-обвиняван за провалите през миналия сезон.

Любитен факт бе, че двубоят се игра на "Уембли" в чест на 150-годишнината от създаването на английската Футболна асоциация. За неудоволствие на домакините обаче именно два немски тима пристигнаха на Лондон. А го направиха по впечатляващ начин. Байерн елиминира последователно Арсенал, Ювентус и Барселона, като каталунците бяха премазани с категоричното 7:0 общ резултат.

 

Борусия не достигна финала толкова категорично, но не и незаслужено. На осминафиналите бе повален Шахтьор, а голямата драма бе на четвъртфиналите, когато "жълто-черните" бяха на секунди от отпадане от приятната изненада в надпреварата Малага, но с два гола продължението на Марко Ройс и Фелипе Сантана успя да се класира на четвъртфинал. Там чакаше Реал Мадрид, който загуби с 1:4 в Дормунд и въпреки успеха с 2:0 в Испания се прости с мечтата си за десета титла.

 

Втората половина на миналата кампания в Шампионската лига обаче ще запомним и със завръщането на едно голямо име в световния футбол се завърна в турнира - Дейвид Бекъм. Бившият английски национал поигра няколко месеца в ПСЖ преди да спре с футбола и дори успя да се изправи срещу Барселона. Именно от двубоя на Барса с парижани пък тръгнаха бедите с контузиите на Лео Меси.

И докато спомените от миналата година вече избледняват, тазгодишното издание на Шампионската лига достигна до елиминационната фаза. За нас българите от най-голямо значение ще остане фактът, че двама национали взеха участие в груповата даза на турнира - нещо, което не се бе случвало одавна. Честта да се докоснат до елита на европейския футбол имаха Иван Иванов и Георги Миланов - най-добрите родни футболисти за последните два сезона. Със по-добрите спомени ще останат за бившият футболист на ЦСКА.

4051483

Той на два пъти победи Челси с Базел и дори бе близо до това да се разпише във вратата на "сините" от Лондон. За съжаление на българският бранител той получи червен картон в решителния сблъсък със Шалке, а това до голяма степен се оказа решаващо за продължаването напред на швейцарците. Все пак те продължават в Лига Европа, където миналата година стигнаха полуфинал.

 
 
Георги Миланов пък се изправи срещу Байерн Мюнхен и Манчестър Сити, но драма срещу Виктория Пилзен лиши младия ни талант от европейски мачове и през пролетта.
 

Иначе обичайният блясък на надпреварата на липсваше дори в груповата фаза и логично инаше рекорди. Роналдо влезе в историята с поредно постижение. Срещу Копенхаген португалският голмайстор вкара попадение номер 800 за Реал Мадрид в Европа и своя девети в груповата фаза през този сезон.

С това той се превърна в играчът с най-много голове в груповата фаза на турнира. Именно Роналдо бе избран от УЕФА за най-добър футболист на груповата фаза.

За попадение номер едно в надпреварата през тази есен пък бе избран голът на друг футболист, влязъл в историята - Златан Ибрахимович и третото му попадение във вратата на Андерлехт за разгромната победа на ПСЖ с 5:0.

Още нещо - с изявите си в тази среща Ибра влезе в историята като десетият футболист в историята на Шампионската лига, вкарал 4 гола в един мач (пролетта това направи и Робърт Левандовски срещу Реал Мадрид). Вижте ги отново:

Не само попаденията впечатлиха в най-комерсиалната клубна надпревара. Нека си припомним това изпълнение на Юлиян Дракслер срещу Базел, за да разберем защо младокът е в плановете на най-големите тимове на Стария континент.

В графата на магическите докосвания трябва да влезе и асистенцията на Марко Ройс към Робърт Левандовски за изравнителния гол срещу Малга в четвъртфиналите на миналогодишното издание на турнира.

За двубой на есенния дял от кампанията УЕФА определи зрелището между Байерн Мюнхен и Манчестър Сити на "Алианц Арена". "Гражданите" постигна немислимото, след като успя да обърне действащия европейски шампион Байерн Мюнхен от 2:0 до 2:3 в неговата крепост “Алианц Арена” през декември.

По този начин Сити попречиха на наставника на Байерн Хосеп Гуардиола да запише пореден рекорд, след като не му позволиха да запише шест поредни победи в груповата фаза на Шампионската лига - нещо, което не се е случвало в историята на баварците.

Друг от най-интересните мачове бе този между Ювентус и Реал Мадрид, завършил със зрелищното 2:2. Именно в този двубой падна и дебютното попадение на Гарет Бейл с екипа на "белия балет" в Шампионската лига.

Сред стойностните двубои от тази есен, които си струва да си припомним е победата на Борусия Дортмунд над Арсенал с 2:1 на "Емирейтс", която в крайна сметка имаше голям принос за  излизането на Борусия от групата на "смъртта" с "артилеристите", Наполи и Олимпик Марсилия.

Въпреки оспорваните сблъсъци на терена, Шампионската лига още веднъж показа, че уважението към противника е важна част от футнолната игра. Един от моментите, които ни го показаха през последната година са начинът, по който халфът на Юве Андреа Пирло бе изпратен от публиката на "Сантяго Бернабеу".

Още две неща от Шампионската лига през тази есен си заслужава да бъдат отбелязани. За първи път в своята история Манчестър Юнайтед започна мач от Шампионската лига без сър Алекс Фъргюсън като мениджър. Неговото място зае Дейвис Мойс и стартира така, както и легендарният шотландец през далечната 1994 година - с успех с 4:2. Само противникът бе различен - Байер Леверкузен, вместо Гьотеборг.

Новата звезда на Барселона Неймар дебютира по най-добрия начин - с гол за успеха над Аякс с 4:0 в първия мач на каталунците от груповата фаза. В последния - срещу Селтик той наниза и първия си хеттрик.

 

И за финал няма как да не отбележим, че шоуто нямаше да бъде пълно без Жозе Моуриньо и ексцентричното му поведение. Той се завърна начело на Челси и след като се нарече Щастливия побърза да блесна с няколко изцепки. Особено по време на пресконференциите преди двата двубоя със Стяуа. В Букурещ португалецът демонстративно напусна брифинга, ядосан от журналистически въпрос, а в Лондон съблече и подари фланелката си на своя преводач.

Сега не ни остава нищо друго, освен да си пожелаем най-малкото още толкова емоции с Шампионската лига и през 2014 година.