118 години величие - това е Барселона!

галерия:

снимка: twitter.com

На днешния ден един от най-значимите клубове в историята на футбола - Барселона, празнува своята 118-а годишнина. Каталунският клуб е създаден на 29 ноември 1899 година, а основна заслуга за това има швейцарецът Ханс-Макс Кампер, който по-късно става известен като Жоан Гампер. Това е и първият капитан в историята на Барселона. Той е основен инициатор на каузата "Барселона" и основател на "блаугранас".

Гампер, заедно с още 11 мъже - Гуалтери Вилд, Йуис Д'осо, Бартомеу Терадес, Ото Кунцле, Ото Майер, Енрик Дука, Педро Кабот, Карлос Пужол, Жосеп Йобет, Джон Парсънс и Уилям Парсънс започват да пишат приказката на един от най-великите клубове в историята на спорта.

Те сядат на маса с четири стола и две тетрадки и създават Футболен клуб Барселона. Гуалтери Вилд е избран за първи президент на клуба, Йуис Д'осо за секретар, Бартомеу Терадес за ковчежник, а Жоан Гампер става първи капитан на Барса. Още на второто заседание са избрани и одобрени цветовете на клуба - синьо и червено, а в емблемата са вплетени мотиви от герба на град Барселона.    

Първият ценен трофея в клубната витрина е спечелен през 1909/1910, когато каталунците грабват Купата на Краля. Почти 20 години след това идва и първата титла на Испания - през сезон 1928/1929 Барса за пръв път се окичва със златните медали в първенството. Останалото е история. 

В момента каталунците имат 24 титли в Примера и рекордните 29 Купи на Краля. "Блаугранас" е и 5-кратен европейски клубен шампион. 

Историята ще помни имената на легендите Шандор Кочиш, Ласло Кубала, Йохан Кройф, Марадона, Лионел Меси, Шави, Андрес Иниеста и много други, които изградиха името на един велик футболен клуб.

barr.jpg

Снимка: Twitter